Jarl förhandlade om anslag i SVT: s prestigeprogram

Sophia Jarl är moderat och kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Sedan den nuvarande kommunen bildades 1970 är hon blott den andra ordföranden i kommunstyrelsen som inte är socialdemokrat.

Krönika 17 september 2023 06:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Sophia Jarl regerar i Norrköping genom samstyre med två mindre borgerliga partier och har en majoritet genom en förhandlad samverkan med Sverigedemokraterna.

För ett par, tre veckor sedan, på Dagens Nyheters kultursida, kastade sig en migrationsprofessor från Linköping ut i ett vådligt personangrepp på Sophia Jarl. Hon beskrevs som en kulturslaktande politiker som dansade efter SD: s pipa. Tonen var sedvanligt nedlåtande och till stora delar djupt osaklig. Expressen var på hugget och såg snabbt till att få en replik av Sophia Jarl. Där drämde hon i med att skälla på den "bortskämda kultureliten" som bara vill ha och ha utan en tanke på alla andra behov som kommunen har att ansvara för. 

Jag vet inte om Sophia Jarl bara var förbannad och öste ur sig talepunkter som kanske ligger ett högerhjärta nära i pressade lägen eller om hon tänkte taktiskt när hon använde de triggande orden om den bortskämda eliten? 

I den nyliga intervjun i "30 minuter" i SVT svarade hon hur som helst att "hade jag inte skrivit den artikeln så hade jag inte suttit här hos dig" när programledaren Anders Holmberg frågade henne om varför hon valde de ord som hon valde. Efterkonstruktion eller inte; hon hade rätt. Varenda kultursida, de flesta ledarsidor, många nyhetssidor i svensk och utländsk press och varje kulturperson i landet som kan ta några ackord på en gitarr eller läsa en dikt kastade sig över ämnet "Norrköpings kulturslaktare Sophia Jarl som svingar populistiska angrepp mot den bortskämda kultureliten". Till slut högg också SVT på betet. 

Det var ett bra program; inget snack om den saken. Men det kändes som om Holmberg och hans redaktion inte riktigt hade förberett sig på att gästen var en kommunpolitiker och inte en nationell politruk. Hon förhöll sig pragmatiskt till sitt uppdrag som ansvarig för Norrköpings kommun. Ett kommunalråd bottnar alltid i de praktiska verksamheterna; skolor, äldreomsorg, barnomsorg, vatten och avlopp, fastigheter, vägar, kultur, intäkter och utgifter. 

Programledaren ville gärna att Sophia Jarl skulle svinga anklagelser åt olika håll. Men det gjorde hon inte. När Holmberg försökte få Sophia Jarl att lite mer specifikt förklara vilka som ingår i den "bortskämda kultureliten" så landade Jarl i den lokala myllan. Med bortskämd elit avsåg hon främst "Scenkonst Öst AB". Bolaget ägs av Norrköpings och Linköpings kommuner och av Region Östergötland. Bolaget omsätter runt 230 miljoner kronor och ansvarar för Norrköpings symfoniorkester, Östgötateatern och Östgötamusiken. Här fördes kort sagt, på bästa sändningstid i den nationella teven, en lokal förhandling mellan Jarl och Linköpings kommun och Region Östergötland. Konflikten i Scenkonst Öst kommer nog att vara fortsatt het här i våra trakter. Men som trätoämne i "30 minuter" är det nog lite för smalt och krångligt. 

Så var landar allt detta till slut? 1. Sophia Jarl har skaffat sig ett namn som ett tufft kommunalråd. "Det är så vi gör i kommunalpolitiken; vi ställer grupper mot grupper när vi ska få ihop ekonomin", sa Sophia Jarl i SVT när programledaren ställde sig tveksam till att ställa till exempel undersköterskor mot kulturarbetare. 2. Norrköping lär avstå från att sälja kultur- och kongresslokalerna Louis de Geer. 3. Symfoniorkestern och Östgötateatern lär försöka locka fler betalande åskådare till sina föreställningar.

 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa