Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sophia Jarl behöver jämka sin grupp om vindkraften

Tidigare i veckan riktade oppositionspartiernas gruppledare kritik mot Norrköpings styrande majoritets "kategoriska" motstånd mot vindkraft.

Sophia Jarl är kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Hon bör, anser Folkbladets Widar Andersson, få sin grupp mer pragmatiskt inställd till vindkraften. Nu är det smått religiöst/ideologiskt motstånd som dominerar.

Sophia Jarl är kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Hon bör, anser Folkbladets Widar Andersson, få sin grupp mer pragmatiskt inställd till vindkraften. Nu är det smått religiöst/ideologiskt motstånd som dominerar.

Foto: Eva Jensen

Krönika2023-03-19 06:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Olle Vikmång (S), Christian Widlund (C) och Robert Nordman (MP) uppmanade partierna inom Borgerlig samverkan och Sverigedemokraterna att "ta sitt förnuft till fånga (--) och inte sitta och vänta på ny kärnkraft som vi inte vet om den ens kommer." (Folkbladet Debatt 15 mars)

Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) bör lyssna på kritiken. Reidar Svedahl som företräder Liberalerna i Borgerlig samverkan torgför verkligen ett kategoriskt och överideologiskt motstånd mot vindkraften som kraftkälla. Det går också att ana en liknande oresonlig attityd gentemot vindkraften från de sverigedemokratiska leden. Vore jag Sophia Jarl så skulle jag arbeta på att få Svedahl och SD: s gruppledare Christopher Jarnvall att jämka sig. Det fjärde partiet i den styrande majoriteten i Norrköping är Kristdemokraterna med Eva-Britt Sjöberg i spetsen. Sjöberg och KD fick vika sig om Holmens vindkraftsprojekt som den nya majoriteten tidigt i höstas beslutade att säga nej till. Att vilja använda det kommunala vetot för att stoppa vindkraftparker i områden av kommunen där motståndet från de närboende är mycket stort; det är en hållning med politisk logik. Man kan gilla eller ogilla beslutet. Men det går att förstå hur tankegångarna går. Man sätter de boendes miljö och trivsel före bolagets vindkraftsbygge. Motståndet i politiken handlar således om planerna på att bygga just där och där. Outtalat och införstått kommuniceras att om man vill bygga på andra och bättre platser så kan det alltid diskuteras. Vilket är en begriplig hållning. 

Men nu har Borgerlig samverkan och SD meddelat att man även kommer att säga nej till en planerad vindkraftpark ute till havs. Parken skulle anläggas främst utanför Oxelösunds och Nyköpings kust, men några verk skulle också stå i delar av Norrköpings och Söderköping kommuner. Det går inte att använda "Holmenargument" för att säga nej till detta projekt. Vindkraftsverken är knappt synliga från något landmärke i kommunen. Istället anas en kategorisk nejsägarattityd till allt vad vindkraft är och heter. 

Utifrån dagens tekniska kunskapsläge så är det givet att södra Sverige framförallt behöver bygga väderoberoende kärnkraft för att säkra överföringskapaciteten och tillgängligheten i elsystemet. Så är det. Men Sverige behöver all tänkbar el från vind och sol. Vindkraft är en etablerad kraftkälla i stora delar av världen. Sophia Jarl behöver inta en mer pragmatisk attityd till vindkraften.