Skyll inte på medborgarna om det går åt helsike

Nyligen hade jag möjlighet att lyssna på den svenskamerikanske historikern Fredrik Logevall. Han talade på ett lunchmöte på magasinet Axess redaktion i Stockholm.

Ett valmöte den 9 oktober där Trump eldar sina supporters inför kongressvalet den 8 november. Dyker det upp skyltar på svenska valmöten där budskapet är att Sverige ska "räddas" finns det anledning att dra öronen åt sig som medborgare och väljare.

Ett valmöte den 9 oktober där Trump eldar sina supporters inför kongressvalet den 8 november. Dyker det upp skyltar på svenska valmöten där budskapet är att Sverige ska "räddas" finns det anledning att dra öronen åt sig som medborgare och väljare.

Foto: TT

Krönika2022-10-17 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Logevall lämnade Sverige i mitten på 1970-talet då hans föräldrar emigrerade från Västerås. Han har haft en strålande karriär som historiker och författare. Nu är han professor i statsvetenskap på Harvard. 

Fredrik Logevall talade om sitt USA - han blev amerikansk medborgare 2008 - som ett land mellan "oro och hopp" som går till valurnorna den 8 november. En stor del av den amerikanska kongressens /riksdagens ledamöter ska väljas i det så kallade "mittterminsvalet"; två är efter det senaste presidentvalet och två år före nästa presidentval. 

"Oron" i valet står framförallt det republikanska partiet för. Då Republikanerna och Donald Trump förlorade presidentvalet i november 2020 så vägrade Trump och partiet att erkänna sig besegrade. Man hävdade valfusk och krävde omräkningar av rösterna i vissa nyckelstater. Sedan omräkningarna genomförts - utan att valresultatet förändrades - blåste Donald Trump ändå inte av striden. Trumps roll i den stormning av kongressen/riksdagen som genomfördes den 6 januari 2021 utreds nu av en särskild kommission i kongressen. 

Donald Trumps agerande - i namn av det klassiska högerpartiet Republikanerna som han nu synbarligen har makten över - där han ifrågasätter legitimiteten i utfallet av demokratiska val när han själv förlorar är enligt Fredrik Logevall ett grundskott mot demokratin som sådan. Vilket självfallet skapar en orolig fond för de demokratiska val som ska genomföras den 8 november. 

Hoppet för USA, sa Logevall under mötet på Axess, är att landets demokrati tagit sig igenom många kriser under seklernas gång, för att till slut landa på båda fötterna. Så är det. USA är demokratins stormakt. Jag ber en bön för det amerikanska folket, för Demokraterna och för sansade republikaner. 

Fredrik Logevall hänvisar till undersökningar som visar att polariseringen mellan "vanliga amerikaner" är mindre än "vad partiernas uttalanden och mediernas rapportering ger intryck av." Mina tankar går till Göteborgs statsvetarprofessor Henrik Ekengren Oscarsson som i Demokratirådets rapport 2021 talade - likt Logevall - om en partipolitisk polarisering utan tydlig förankring hos medborgarna. Han varnade partierna för att "demonisera meningsmotståndare och deras anhängare".Eller med Fredrik Logevalls ord: "Ösa in rädsla och vrede i sina supporterskaror."  Så är det här som där. Ingen politiker kan skylla på medborgarna om demokratin går åt helsike.