Partisekreteraren fick raka och friska råd om demokrati

Henrik Ekengren Oscarsson från Göteborgs universitet och hans kollegor har tagit fram en rapport om polariseringen.

Henrik Ekengren Oscarsson från Göteborgs universitet och hans kollegor har tagit fram en rapport om polariseringen.

Foto: Skärmdump SNS/Widar Andersson

Krönika2021-03-27 06:12
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Intresset för politisk polarisering har "exploderat" på senare tid, sa professor Henrik Ekengren Oscarsson när han inledde studieförbundet SNS seminarium om polarisering på fredagen 26 mars. Oscarsson och han kollegor har för SNS räkning utgjort studieförbundets Demokratiråd under året. När forskarkvartetten presenterade sina resultat på DN Debatt (26 mars) var deras samlade omdöme att: "Vi ifrågasätter föreställningen om att vi lever i en ovanligt polariserad tid." Vare sig medier eller medborgare är mer polariserade nu än tidigare. Forskarna ser däremot en "förhöjd konfliktnivå i den svenska riksdagen. Men det kan förklaras av nya parlamentariska omständigheter." I klartext är det således regeringsfrågans besvärligheter, snarare än riktiga samhällsproblem, som får blodet att koka och känslorna att brinna lite extra på Helgeandsholmen. Det vill till att besinna sig. Henrik Ekengren Oscarsson och hans kollegor manade "politiker, opinionsbildare och andra elitaktörer "att ta ansvar för sitt agerande och avstå från att "torgföra onyanserade narrativ, demonisera meningsmotståndare och deras anhängare, och visa bristande respekt för demokratiska processer."  

Forskarna var noga med att framhålla att polarisering är en naturlig och självklar del av politiken. Tydliga alternativ främjar demokratin och skapar engagemang. Vi är långtifrån ett läge av "samhällsskadlig polarisering", sa forskarna. Den polarisering som ökar sedan 2014 -förutom regeringsfrågebråket - är "kulturell och affektiv" enligt Demokratirådet. Frågor om invandring, identitet och mångfald driver på polarisering. "Där kan vi möjligen vara i början av en växande tendens", sa Ekengren Oscarsson. Denna polarisering förstärks i mina ögon av dess närhet till regeringsfrågan, eller med andra ord, sin närhet till Sverigedemokraterna.

Henrik Ekengren Oscarsson gav ett uppriktigt och rakt råd till S partisekreterare Lena Rådström Baastad som var med i en panel på seminariet och som i sitt inlägg hade upprepat S-partiets välkända anklagelser om att något liknande stormningen av Capitolium kunde hända om M regerar med hjälp av SD. Han varnade starkt för angrepp med bäring på den "demokratiska infrastrukturen (--)  "USA är en usel jämförelsebild för den som vill förstå polariseringen i Sverige (--) Jämför med Holland, Danmark och Norge och liknande länder istället", sa Oscarsson. Ett klokt råd. En viktig framgångsfaktor för Sverige är att riksdagens stora partier kan göra upp i viktiga frågor. Ska det fungera får man inte släpa varandra i den demokratiska smutsen.