Hans mission var att ifrågasätta det myckna debatterandet - istället för fakta och kunskap - i bland annat SVT: s reguljära nyhetssändningar. Politiska debatter har sin givna plats i valrörelsetider men att göra debatter till en integrerad del av det dagliga nyhetsarbetet "bidrar mer till polarisering än till upplysning", argumenterade Åsard i sin insändare. (12/12) Vilket är så sant som det är sagt. Debatt lever i symbios med överdrifter och halvsanningar. Finns ingen anledning att premiera sådant i överkant.
Jag kände mig därför lite tveksam till SVT: s satsning på ett nytt debattprogram här under höstvintern. Inför programstarten beskrev SVT programidén så här: "Två av Sveriges syrligaste proffstyckare från höger och vänster går samman i ett nytt debattprogram. De vill (--) komma åt den ideologiska kärnan i aktuella frågor. Vad kan Alice Teodorescu och Daniel Suhonen aldrig enas kring – och vad är de överens om?"
Det här med "höger och vänster" är ju en snuttefilt för det traditionalistiska politikkommenterandet. Men i de stora och tunga problemen i den utsträckta samtiden; kriminalitet, invandring, klimat - med all följdpåverkan på hela samhället, där går de sunda konfliktlinjerna mer på kors och tvärs.
Men "Teodorescu & Suhonen" lever sitt eget liv. I onsdags kväll tidigare i veckan sändes det tredje avsnittet.Temat var "Varför halkar Sverige efter?" Likt i tidigare program medverkar två experter - en som antas luta mer åt Suhonen och en som kan tänkas stå närmare Teodorescu. Gästerna i onsdags var nationalekonomnestorn Lars Calmfors och Kristin Magnusson Bernard som sedan några år tillbaka är vd i första AP-fonden och förvaltar runt 450 miljarder kronor av tillgångarna i ålderspensionssystemet. Det som kanske var tänkt som en ideologisk kamp om lån/underskott (vänster) och företagande/välstånd (höger) blev till en kunskapsbaserad och bred diskussion om Sveriges läge och realistiska möjligheter. Experterna satte tonen. Ideologitugget dog. Mycket bra. Och kanske kan det bli än bättre?
Den kloka Vesna Prekopic satte fingret på ett önskat utvecklingssteg när hon i positiva ordalag recenserade det första programmet i serien: "När ska vi få lyssna på debattörer som kan visa sig vara beredda att ändra ståndpunkt utifrån de idéer motståndaren presenterar? Då blir det intressant på riktigt." DN Kultur (30/11) Jag tror att Erik Åsard nickar instämmande.