Kriget, Nato och Andersson lyfter Socialdemokraterna

Ekots reporter Fredrik Furtenbach påminde på twitter (2 juni) om att "det är långt mellan maj och september".

Alla pilar bär till S. Så skulle man kunna säga. Men det är inte riktigt sant.

Alla pilar bär till S. Så skulle man kunna säga. Men det är inte riktigt sant.

Foto: SCB

Krönika2022-06-02 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Bakgrunden till detta uttalande var att statistikmyndigheten SCB utgav sin stora partisympatiundersökning för maj månad just den 2 juni. Furtenbach hade tagit reda på hur pass väl SCB: s majmätning under ett valår brukar stämma med valresultatet i september. Svaret: "Under 2000-talet har den genomsnittliga skillnaden legat på 1,9 procentenheter per parti."

Med den reservationen i minne går det hur som helst att utläsa många intressanta saker om det partipolitiska läget i maj 2022.  SCB  jämför mätningen i maj med mätningen i november 2021 och med riksdagsvalet 2018. Jag föredrar att jämföra med riksdagsvalets riktiga siffror. Visst är det också intressant att jämföra majs opinionsläge med opinionsläget för ett halvår sedan. Det som sticker ut mest vid en sådan jämförelse är S lyft på 4, 2 procentenheter. Kriget i Ukraina, Natoprocessen och säkerligen också den nya statsministern Magdalena Anderssons egen person har satt allt ljus på S. SCB: s siffror är i sig ett fullgott och lättbegripligt svar på varför Socialdemokraterna alltid är beredda att anpassa sig till det mesta för att kunna ha statsministern i sina partiled.

Mer att läsa: Magdalena Andersson håller gärna i styrpulten.

Det mest intressanta med SCB: s siffror är att underlaget är så pass stort att undersökningen kan visa på hur väljarna har flödat mellan partierna mellan valet i september 2018 och mätningen i maj 2022. Alla pilar bär till Socialdemokraterna; så lyder den korta berättelsen om vad som hänt. S vinner mest från Centerpartiet och Miljöpartiet och minst från Moderaterna och Vänsterpartiet. Men man vinner inget från Sverigedemokraterna. Vilket onekligen är intressant. Inte ens ett krig i grannskapet eller en S-regering som enligt den alltid välbalanserade ledarsidan i Aftonbladet har statsråd som "låter som sverigedemokrater" lyckas dra tillbaka mätbara flöden av väljare till modershuset.

Väljarna i SCB: s mätning är försiktiga med att röra sig över blockgränserna. Vilket gör att mätningen inte kastar något ljus över regeringsfrågan. Spelbolaget Unibet ger dock lägst odds för en M-KD-regering. Men en ren S-regering är också med i matchen. Liberalerna gläds nog över framryckningen sedan november. Med 3, 4 procent är de inte minst och snart kanske tänkbara för borgerliga stödröstare. Varje parti hoppas samfällt på att "Furtenbachs reservation" ska ge just dem ett lyft på minst 1, 9 procentenheter när rösterna räknas på riktigt den 11 september. 

Magdalena Anderssons egen person har säkerligen en hel del med S opinionslyft att skaffa.
Magdalena Anderssons egen person har säkerligen en hel del med S opinionslyft att skaffa.