När det fick bli som det blev så blev det så här

Den gradvist ökande och i tid utsträckta vågen av skjutvapenvåld och sprängningar innehåller många samhällsnedbrytande risker. Inte minst för politiken.

Magdalena Andersson och Socialdemokraterna behöver se upp med nedbrytningsriskerna i politiken. Tidigare S- och M-ledda regeringar har ansvar för en hel del dålig politik som har underlättat för kriminaliteten att växa till sig i samhället. Det är bara dumt och plågsamt att låtsas som om det var på något annat sätt.

Magdalena Andersson och Socialdemokraterna behöver se upp med nedbrytningsriskerna i politiken. Tidigare S- och M-ledda regeringar har ansvar för en hel del dålig politik som har underlättat för kriminaliteten att växa till sig i samhället. Det är bara dumt och plågsamt att låtsas som om det var på något annat sätt.

Foto: TT

Krönika2023-10-04 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som SR: s Afrikakorrespondent Richard Myrenberg helt riktigt konstaterade i radion härom morgonen så är en kraftig ökning av kriminaliteten i ett samhälle resultatet av politiska beslut. Politiken kan givetvis inte lastas för varje enskilt mord och övergrepp som inträffar i samhället. Ansvaret är alltid personligt. 

De politiska besluten har mer karaktären av möjliggörare för grov kriminalitet. En misskött och överdimensionerad invandring, en underdimensionerad polis, avskaffade ungdomsfängelser, en brottsbalk som instruerar domstolarna att undvika fängelsestraff, sekretess mellan och även inom myndigheter, motstånd mot kameraövervakning och en mängd andra politiskt motiverade beslut har möjliggjort och uppmuntrat kriminaliteten. Moderaterna har varit mer tydliga med att den tidigare politiken som de själva och andra tidigare regeringar har fört har varit fel och varit en del av problemet. Vilket har underlättat för M att så att säga ta nya tag. Socialdemokraterna har i stort valt ett annat förhållningssätt. Man tillstår inga fel och brister alls. Denna hållning ökar nedbrytningsriskerna på S-sidan. Man måste alltid ha försvarsinstinkten påslagen för fullt. Sådant frestar på.

En annan nedbrytande risk i politiken gäller framförallt de justitieministrar och statsministrar som ständigt måste ut och kommentera nya mord och sprängningar. Vad säger man till slut inför ännu en ung människas död och inför nya oroliga och förbannade medborgare? Det är fullt begripligt att orden känns som att de tar slut.

 Den tidigare justitieministern Morgan Johansson fick slita mycket ont. Det blev också några känslomässiga utbrott för mycket från hans sida. Den nuvarande justitieministern Gunnar Strömmer har under sitt första år haft ett otal pressträffar i samband med mord och sprängningar. Han håller en ämbetsmannaroll som jag hoppas att han orkar med att bära länge än. Han stärks också av att han står för att många av de tidigare politiska besluten var dåliga och att det behövs en bättre politik.

Jag är övertygad om att Socialdemokraterna skulle må bättre och rusta sig för framtiden på ett klokare sätt om man utåt och inåt skippade den nedbrytande totalförsvarsattityden: "Vi gör alltid rätt." Sanningen är ju att vi har det som vi har det med kriminaliteten därför att vi har låtit det bli som det blev. Och detta "vi" är till stora delar socialdemokratiskt. Det är inget att skämmas för. Och heller inget att förneka och förtränga.