Mina vaccin mot polarisering räcker inte alltid till

Lever vi i en särdeles polariserad tid? Svaret är väl ja och nej och delvis.

Här ser vi entusiaster som möts för att visa upp sina "bubblor" för varandra. Här finns nog en viss polarisering visavi andra bilmärken? I politiken finns en annan slags bubblor där man slipper lyssna och diskutera utan kan köra på med prat och förvanskningar. En del bubblor är riktigt stora.

Här ser vi entusiaster som möts för att visa upp sina "bubblor" för varandra. Här finns nog en viss polarisering visavi andra bilmärken? I politiken finns en annan slags bubblor där man slipper lyssna och diskutera utan kan köra på med prat och förvanskningar. En del bubblor är riktigt stora.

Foto: TT

Krönika2022-09-21 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SNS Demokratiråd under ledning av statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson slog fast( 26 mars 2021) "Vi ifrågasätter föreställningen om att vi lever i en ovanligt polariserad tid."

Demokratirådet såg möjligen en "växande tendens till polarisering" i riksdagen (regeringsfrågan) och "kulturfrågor" som "identitet, invandring och mångfald driver polarisering" där man riskerar att formera sig i två läger som slutar lyssna och diskutera utan ägnar sig åt att prata och förvanska.

Demokratirådet manade "politiker, opinionsbildare och andra elitaktörer att ta ansvar för sitt agerande och avstå från att "torgföra onyanserade narrativ, demonisera meningsmotståndare och deras anhängare, och visa bristande respekt för demokratiska processer."  

För att undvika att bli för polariserad försöker jag röra mig i olika världar och "bubblor" och hålla sinnet öppet för de tre, fyra rimligt hedervärda argumentationslinjer som finns i de flesta frågor. Jag uppskattar Magdalena Andersson starkt, när valresultatet nu blev som det blev tycker jag det är kul att Ulf Kristersson och Gunnar Strömmer i Moderaterna får chansen att få till en regering, jag kan bli fascinerad av den utskällde centerpartisten Martin Ådahl, jag tror inte att Jimmie Åkesson kommer att störta oss tillbaka till 1930-talets nazism, jag har varit nära att rösta på Miljöpartiet en gång, jag läser DN och kollar på Flashback, jag ler överseende åt egna och andras ofullkomligheter. För att nu nämna några av de vaccin mot polarisering som jag ägnar mig åt. Men ändock blir jag ibland förvånad. 

De fina och större bubblorna skuldbelägger gärna "troll" på twitter, Trump och SD för polariseringen.  Men ju större bubbla desto större polariseringskraft. Ett övertydligt exempel: 16/9 publicerade DN: s ledarsida en krönika av Kvartals chefredaktör, den aktade publicservicejournalisten Jörgen Huitfeldt. (Huitfeldt är fristående kolumnist i DN) Han argumenterade modest för sin uppfattning.

I krönikan problematiserar Huitfeldt de "odemokratiska undertonerna i kritiken av SD" som till exempel att uttrycka oro för demokratin när ett demokratiskt val i god ordning ger ett visst resultat. 489 kommentarer inflöt snabbt (20 september) Jag bedömer att runt 90 procent av kommentarerna är mycket kritiska till Huitfeldt och SD. Få lyssnar. Många förvanskar. DN-bubblan är kort sagt tämligen polariserad i dessa sammanhang. De flesta småbubblorna är inte bättre. Men DN borde vara bättre.