Igår skrev jag att partiledarna inte ägnade klimatfrågan någon större uppmärksamhet i riksdagens avslutande partiledardebatt. Efter det har också allt fler uppgifter sipprat ut om att regeringen är i färd att revidera de klimatpolitiska mål som satts upp och istället ansluta sig till EU:s mål. De nuvarande målen innebär att Sverige går före EU.
Frågan verkar splittra regeringen och miljöminister Romina Pourmokhtari har hittills förnekat att målen ska revideras samtidigt som hon vrider sig som en mask när hon ska förklara hur de ska uppnås. Ett antal rapporter visar ju hur utsläppen av koldioxid ökar med den politik som regeringen för.
Svaret på hur klimatmålen ska uppnås till 2030 ska komma i höst när regeringen presenterar sin klimathandlingsplan är det stående svaret från Pourmokhtari.
Uppgifterna om att klimatmålen är i färd att ges upp har väckt heta känslor i miljökretsar, men även i organ tillsatta av regeringen. Fossilfritt Sverige tillsattes av den förra regeringen för att samordna företag och andra aktörer i utfasningen av fossila bränslen. Nationell samordnare är Svante Axelsson, tidigare generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, som lämnat in en lista på 14 punkter till regeringen inför höstens klimatplan.
Den första punkten är att klimatmålet att minska utsläppen med minst 70 procent för inrikestransporter till 2030 jämfört med 2010 ska ligga fast. Ska det lyckas krävs ett antal ekonomiska styrmedel som skattebefrielse av fossilfria bränslen och bonus på elbilar och batterier.
Regeringen måste omedelbart ingripa för att upphäva skatten på biogas som kom som en kalldusch vid årsskiftet efter ett beslut i EU-domstolen. Den svenska biogasen var utlovad skattebefrielse fram till 2030 av EU-kommissionen. Men sedan ett tyskt företag överklagat upphävde EU-domstolen den svenska dispensen med motivet att det inte gjorts en fördjupande utredning innan beslutet togs.
Det kommer att lägga en död hand över den svenska biogasproduktionen som inte är lönsam när den beläggs med samma skatt som fossila bränslen. Men läget är inte så nattsvart som det ser ut.
Nyligen fattade nämligen EU ett beslut om att tillåta medlemsländerna skattebefrielse av vissa biodrivmedel utan att behöva ansöka om undantag för statsstödsreglerna. Nu återstår att se om regeringen klarar av att utnyttja det kryphålet.
– Detta är smashläge för statsministern, de borde de göra direkt, som Svante Axelsson säger till Dagens Nyheter.
Hon kan inte förklara hur klimatmålen ska uppnås
Klimatfrågan är kanske inte så iskall ändå. Regeringen börjar få det hett om öronen när protesterna växer mot att den tycks vilja slopa klimatmålet till 2030.
Miljöminister Romina Pourmokhtari (L) har hittills förnekat att klimatmålen ska revideras samtidigt som hon vrider sig som en mask när hon ska förklara hur de ska uppnås.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.