Hårt liv–tonåriga mördare blir oftare ihjälskjutna än förmögna

Tidigare i veckan sköts en tonåring ihjäl i Bagarmossen i södra Stockholm. Förmodligen var det en annan tonåring som höll i vapnet. Det är så det brukar se ut.

Polisen stoppade mordet som skulle genomföras på Mirum galleria av en 15-åring i januari i år. Men i mars gick en 17-åring till attack mot det tilltänkta mordoffret som blev skjuten men klarade livhanken.

Polisen stoppade mordet som skulle genomföras på Mirum galleria av en 15-åring i januari i år. Men i mars gick en 17-åring till attack mot det tilltänkta mordoffret som blev skjuten men klarade livhanken.

Foto: Ulf Wigh/Wighsnews

Krönika2024-07-10 14:30
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I en nyhetsartikel i Folkbladet (9 juli) redogörs för polisens avlyssning av två kriminella tonåringar: "I polisens telefonavlyssning hörs de båda tonåringarna prata om att de anlitat killar för att utföra mord, att de ska tjäna pengar och att det är nu när de är unga de kan tjäna mest pengar eftersom de kommer ut efter några månader om de ”torskar”.

En av de "killar" som tonåringarna anlitat för att skjuta ihjäl en annan kriminell var en 15-åring som transporterades till Norrköping från en annan ort. 15-åringen fick ett automatvapen, ammunition, handskar och en tafflig ansiktsmaskering och han gavs en vägvisning till gallerian Mirum i Hageby där det tilltänkta offret skulle skjutas ihjäl en eftermiddag i början av januari i år. Nu blev det inget av med mordet. Polisen kunde ingripa precis innan skjutningen genomfördes. Och tonåringarna hade rätt om straffen. 15-åringen dömdes för grovt vapenbrott och för två förberedelser för mord (han hade tidigare anlitats för att hugga ihjäl en person med kniv. Men det utsedda mordoffret höll sig undan.) 15-åringen dömdes till 10 månaders ungdomsövervakning. De båda tonåringarna som anlitat 15-åringen för morden och som fixat vapen med mera dömdes till korta straff inom den slutna ungdomsvården. 

 

Att läsa den långa domen - för att inte tala om de mycket långa och detaljerade förundersökningsprotokollen som föregick åtalen, rättegången och domarna i Norrköping - är som att läsa en naken, öppen, saklig och stillsamt sorglig redogörelse av ett stadigt växande och sammansatt kriminellt Sverige. Ett Sverige som nu visserligen försöker att på bred front åtgärda de stora problem och brister i samhället som har möjliggjort den kriminella utvecklingen i vårt land. De frånvarande straffen är ett av dessa allvarliga problem. Några månaders övervakning och vård är naturligtvis helt orimliga konsekvenser för gängkriminella som begår grova vapenbrott och förbereder och planerar mord. 

Ett annat mycket stort problem som blir synligt i rättsstatens domar och förundersökningar är hur lätt och ostört som kriminaliteten tillåts sprida sig i näringsliv och offentlig förvaltning, i välfärdens bidrag och verksamheter och i föreningsliv och politik. Den kriminella ekonomin omsätter runt 100-150 miljarder kronor per år i Sverige. 

Men väldigt få av de tonåriga mördarna kommer att rika. Det kriminella klassamhället är stenhårt. Tonåringarnas "belöning" kommer snarare att bli livstidsstraff om några år. Eller ännu troligare slutar de sina dagar som tonåringen i Bagarmossen.