Så blir straffet för 15-åringen som skulle skjuta i Mirum

I sista sekund lyckades polisen stoppa den 15-åring som var på väg till Mirum galleria för att skjuta med automatvapen. Nu har han och andra inblandade i mordplanerna dömts.

Här, inne på Mirum galleria, skulle 15-åringen gå in och skjuta med automatvapen mitt under eftermiddagen. "Följderna hade kunnat bli katastrofala", skriver tingsrätten.

Här, inne på Mirum galleria, skulle 15-åringen gå in och skjuta med automatvapen mitt under eftermiddagen. "Följderna hade kunnat bli katastrofala", skriver tingsrätten.

Foto: Hedda Jarhall

Norrköping2024-07-10 01:00

Det var den 6 januari som polisen fick ett samtal av en kvinna som berättade att hennes barnbarn satt i en lägenhet i Hageby i Norrköping – beredd att ge sig iväg och skjuta en person inne i Mirum galleria. När polisen kommer till lägenheten klockan 17.15 finner de en 15-årig kille med en balaklava och handskar i handen. Samtidigt har meddelandena i den chattgrupp han är med i blivit intensiva – det närmar sig ett "go", det vill säga dags för 15-åringen att ge sig av och utföra sitt uppdrag. Men de andra i chattgruppen får inte tag på honom, han svarar inte längre på samtal och meddelanden. Den 16-åring som fått 15-åringen att begå brotten är mycket arg och skriver att om han inte svarar, kommer någon i hans familj "åka på en 9 i skallen".

Skjutningen i Mirum galleri var mycket nära att bli av. I domen mot de fem inblandade i mordplanerna som nu meddelats i Norrköpings tingsrätt, konstaterar rätten att "graden av farlighet var mycket hög". "Mordet skulle utföras med automatvapen inne i en galleria av en ungdom utan vapenvana" och "följderna hade kunnat bli katastrofala."

undefined
Vapnet som skulle användas vid det planerade mordet i Mirum galleria i Norrköping och hittades i lägenheten i Hageby.

Det är en omfattande dom om 75 sidor som nu meddelats i Norrköpings tingsrätt. Den rör både den planerade dödsskjutningen i Norrköping och ett annat planerat mord på en person i Kalmar som 15-åringen skulle utföra. Där hade han försetts med kniv och stod och väntade på det tilltänkta offret, som dock inte dök upp. Samma 16-åring som förmådde 15-åringen att utföra skjutningen i Norrköping var inblandad vid dessa mordplaner, tillsammans med en annan, 17-årig kille. I polisens telefonavlyssning hörs de båda tonåringarna prata om att de anlitat killar för att utföra mord, att de ska tjäna pengar och att det är nu när de är unga de kan tjäna mest pengar eftersom de kommer ut efter några månader om de ”torskar”. Den som ville få mordet utfört i Kalmar var en 23-årig kvinna.

Efter händelserna i Kalmar skickades 15-åringen till Norrköping för att genomföra mordet i Mirum. Den lägenhet han befann sig i då han greps tillhör en 25-årig Norrköpingskvinna, som försett honom med automatvapen och maskering och visat honom vägen till Mirum och hur han kunde fly därifrån.

15-åringen har på grund av "ungdom och omognad" inte sett någon annan utväg än att acceptera uppdragen och vågade heller inte kontakta sina föräldrar eller polisen, skriver rätten. Handlingarna har dock inte varit försvarliga och han döms till tio månaders ungdomsövervakning, för förberedelse till mord i två fall samt för grovt vapenbrott. Han medger händelserna, men menar att han handlat i nöd.

16-åringen döms för stämpling till mord i två fall och anstiftan av grovt vapenbrott till sluten ungdomsvård i ett år tre månader. 17-åringen döms för stämpling till mord till sluten ungdomsvård i nio månader. Båda pojkarnas motiv har varit att "tjäna pengar och skapa sig en högre position i ett kriminellt nätverk", skriver rätten. De nekar till brott.

Den 23-åriga Kalmarkvinnan döms för stämpling till mord. Hennes motiv har varit att hämnas på grund av ett vittnesmål, vilket rätten ser som extra allvarligt. Straffet blir fem års fängelse. Hon nekar till brott.

Den 25-åriga Norrköpingskvinnan döms för förberedelse till mord, grovt vapenbrott, involverande av underårig i brottslighet samt ringa narkotikabrott. Hon döms, mot sitt nekande, till fängelse i fem år och sex månader.

Domen kan överklagas fram till 29 juli.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!