Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Lätt snålhet, stram invandring och euro är en bra S-mix i valet

Magdalena Andersson drar ett tungt lass som lokomotiv för den socialdemokratiska valrörelsen inför EU-valet som pågår fram till söndagen den 9 juni.

Magdalena Andersson är den socialdemokratiska valrörelsens lokomotiv. Hennes starka position gör också att hon lätt kan glida över i andra spår när de gamla börjar bli uttjatade och alltför introverta.

Magdalena Andersson är den socialdemokratiska valrörelsens lokomotiv. Hennes starka position gör också att hon lätt kan glida över i andra spår när de gamla börjar bli uttjatade och alltför introverta.

Foto: Anders Wiklund/TT

Krönika2024-05-28 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns flera bra och intressanta kandidater på S valsedel. Men de flesta är helt okända utanför de rätt snäva intresse- och branschsektorer som de är hämtade från. De gör heller inte särskilt mycket "väsen" av sig. Det brukar nu för allt i världen inte S-kandidater göra i valen. Att upprepa argument som kommer från hästens mun är sedan gammalt arketypen för socialdemokratiska valrörelser. Jag vet; jag har själv varit där. Men det blir lite trist och tråkigt utan lite självtänkeri.

Det är därför en välsignelse att Magdalena Andersson har många strängar på sin lyra. Hon står så stadigt på sin post att hon kan förhålla sig tämligen fritt till talepunkter och planer. Magdalena Andersson påminner i det avseendet om sin gamle chef Göran Persson. Vilket bådar gott. Magdalena Andersson är i kraft av sitt kändisskap och sina höga förtroendesiffror helt avgörande för att mobilisera S-väljare som traditionellt inte gärna röstar i EU-valet och allmänborgerliga väljare som gärna vill hålla armlängds avstånd till Sverigedemokraterna. 

En nylig intervju i DN (26 maj) bär syn för sägen. Ett krav som S listetta Heléne Fritzon fört fram i flera intervjuer - bland annat i Sveriges Radio 21 maj - är att EU borde kunna utesluta "odemokratiska" medlemsländer som till exempel Ungern. Ett mycket märkligt krav. (Egentligen är en metafor för att SD borde "uteslutas" från det mesta.) Sakpolitiskt är ju uteslutningskrav mot EU-länder något som går på tvärs mot Unionens grundläggande idé. Inte blev det bättre när Fritzon ifrågasatte EU-kommissionens demokratiska trovärdighet. SR: s veterankommentator i EU-frågor Susanne Palme kommenterade utfrågningen av Fritzon med orden att hon aldrig trott att hon skulle få höra "något sådant sägas av en socialdemokrat-"

I DN-intervjun var Magdalena Anderssons enda kommentar till uteslutningskravet att "Det är en av de sakerna vi har i vårt valmanifest."

Däremot ville hon se en "grundlig diskussion" om Sverige borde byta till euro. Hon slog fast att EU: s migrationspakt - som minskar invandringen till Sverige - i huvudsak är bra. Magdalena Andersson vill också hålla igen på den svenska EU-avgiften. Att finansiera "franska bönder" var inget som intresserade henne. Lite snålhet, stram invandring och intresse för euron är en bra S-mix i valspurten. Allt här i världen handlar faktiskt inte om SD.