Susanne Palme är radions expert på EU-frågor; en veteran som sett och hört det mesta i politikväg. Nu så här i EU-valstider (förtidsröstningen till valet börjar i dag 22 maj) bidrar hon med kommentarer till Ekoredaktionens utfrågningar av partiernas toppkandidater i valet. På tisdagsmorgonen var det dags för Socialdemokraternas listetta Helene Fritzon att svara på Ekots frågor.
"Jag trodde inte jag skulle få höra något sådant sägas av en socialdemokrat", sa Susanne Palme efter utfrågningen. Det som förvånade Palme var framförallt att Helene Fritzon och de svenska Socialdemokraterna driver en så pass "radikal" fråga som att det ska bli lättare att "kasta ut" medlemsländer ur den Europeiska unionen.
Susanne Palme höjde inte minst på ögonbrynen när Fritzon antydde att det inte riktigt går att lita på EU-kommissionen när det gäller att uthålligt stå upp mot medlemsländer (Ungern) som enligt Fritzon skulle kunna vara ett aktuellt land för uteslutning ur EU på grund av "högerpopulism & klassklyftor" och brister i rättsstaten.
Jag är böjd att hålla med Susanne Palme. EU: s kungsidé är ju att försöka foga in forna auktoritära stater i en demokratisk norm för handel och beslutsfattande. Arbetet har varit framgångsrikt och uthålligt. De gamla fascist/militärdiktaturerna diktaturerna Portugal, Spanien och Grekland kom in under 1980-talet och för tjugo år sedan anslöts ett stort antal forna kommunistdiktaturer till Unionen.
Allt har ju inte gått spikrakt. Demokrati tar sin tid och det finns olika skalor och dimensioner. EU-kommissionen har redan idag möjligheter att hålla inne bidrag till demokratiskt vacklande medlemsländer. Vilket bland Ungern har fått känna på. När länderna skärper sig så kan bidragen börja betalas ut. När det gäller Ungern har kommissionen - enligt Fritzon - släppt tillbaka bidragen väl lättvindigt.
S huvudspår i valrörelsen är att varna för att "högerextrema/högerpopulistiska/högerauktoritära" krafter hotar demokratin i EU. Det är i det ljuset som utspelet mot Ungern och kommissionen bör ses. Men S borde vara mer varsamt. Tidigare kritiserades också Polen på samma sätt som Ungern. Som Ekots utfrågare påminde om så har ju Polens medborgare röstat fram en annan och mer stabilt demokratisk regering. Det är den vägen demokratin bör gå. Att kasta ut länder (i famnen på Kina eller Ryssland) är knappast att rekommendera. Att S står upp mot nationalistiska högerpartier är förstås i sin ordning. Men att dra det så långt som Fritzon gjorde i radion är inte ansvarsfullt.