Karin Jonsson lämnar men Centerpartiet stannar kvar

"Jag har frontat frågan i ur och skur, tagit alla debatter och diskussioner och på alla sätt försökt att få till ett bidragssystem som kan funka."

Karin Jonsson (C) lämnar sitt uppdrag. Men Centerpartiet stannar kvar.

Karin Jonsson (C) lämnar sitt uppdrag. Men Centerpartiet stannar kvar.

Foto: Joakim Blomqvist

Krönika2022-04-10 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"När nu förslaget kom fram om ytterligare en utredning, samtidigt som vi implementerar det vi nyss beslutat, så känner jag att jag inte är den rätta personen att jobba vidare med detta. Jag har gjort mitt och kan omöjligt jobba vidare med en fråga som Kvartetten varit överens om samtidigt som (S) avser att framföra annan åsikt i valrörelsen."

Med bland annat dessa ord meddelade Karin Jonsson (C) att hon lämnar sitt uppdrag som ordförande i Tekniska nämnden i Norrköping. Hon kvarstannar dock i uppdraget som kommunalråd för den styrande Kvartetten fram till valet. Karin Jonsson har i ett tidigare skede - helt utan dramatik - meddelat sitt parti och allmänheten att hon kommer att lämna heltidspolitiken i samband med valet i september. Avhoppet nu är någonting annat. 

Folkbladets nyhetsreporter Louise Åsenheim rapporterade om saken den 30 mars: "Det var på Socialdemokraternas årsmöte i lördags som partiet beslutade att titta på om ett övertagande av vägföreningarna är möjligt, och i så fall jobba för ett sådant. De orter som det gäller är Krokek, Åby/Jursla, Svärtinge, Östra Husby, Skärblacka och Kimstad. På flera av dessa orter har protesterna varit starka från vägföreningarna när kommunen beslutat om att föra över ytterligare ansvar på dem. De har i debattartiklar, ett öppet brev och ett medborgarförlag kämpat för att kommunen ska ta över ansvaret för vägar och grönytor helt."

Att fyra partiet i ett snart åttaårigt samarbete då och då riskerar att hamna på kollissionskurs är inte konstigt alls. Sådana trätor löser man internt och kommer fram till hur problemen ska hanteras. I fallet med vägföreningarna - en återkommande varböld allt sedan 1998 då kommunen av pengabesparingsskäl sade upp avtalen med vägföreningarna som gällt sedan 1971 - tycks det som om kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S) och kommunalrådet och Kvartettkollegan Karin Jonsson inte ens talat med varandra innan saken blev offentlig i lokalpressen. Det är svårt att förstå varför i så fall? Eller så är det andra fnurror på tråden där vägföreningarna blev det som fick Karin Jonsson att "lacka ur". Centerpartiet nominerade snabbt en C-ersättare som ordförande efter Jonsson i Tekniska nämnden. Konflikten med Karin Jonsson och Olle Vikmång ska nog därför förstås som personlig och inte politisk. Vilket ger Kvartetten chansen att reda ut problemen i god tid före valet.