Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Öppet brev från vägföreningarna: "Viljan finns inte nu"

Vägföreningar på de större orterna i ytterområdena fortsätter kämpa för att kommunen ska ta över ansvaret för vägar, grönområden och lekplatser. I ett öppet brev hänvisar de till vad som beslutades vid kommunsammanslagningen 1971.

Malin Hallberg från Kimstad vägförening och Sture Valund från Åby/Jursla vägförening är två av de som skrivit under det öppna brevet till kommunalrådet. "Överlämnandet" skedde digitalt på torsdagen.

Malin Hallberg från Kimstad vägförening och Sture Valund från Åby/Jursla vägförening är två av de som skrivit under det öppna brevet till kommunalrådet. "Överlämnandet" skedde digitalt på torsdagen.

Foto: Thomas Möller, Joakim Blomqvist, Louise Åsenheim

Norrköping2022-03-03 15:00

Det är en långdragen konflikt mellan kommunen och vägföreningarna som nu går vidare genom det öppna brev till kommunalråd Olle Vikmång (S) som formulerats. Under torsdagen diskuterades frågan i ett över en timma långt Teams-möte.

– I media, i brev och mejl ifrågasätter vi både lagligheten och lämpligheten i kommunens agerande och beslut. Med detta öppna brev till dig Olle Vikmång, ifrågasätter vi återigen lämpligheten och ber dig agera så att vi boende i yttersamhällena behandlas likvärdigt med alla andra i kommunen, säger Malin Hallberg från Kimstad vägförening i inledningen.

1971 införlivades ett antal kranskommuner med Norrköpings kommun och tog då ansvar för drift och skötsel av ett antal förrättade vägar i områdena. Vägföreningarna fanns enbart kvar för att det skulle vara möjligt att få bidrag från Trafikverket. Kommunen fullföljer sitt åtagande i många år, men något formellt övertagande av vägföreningarnas skyldigheter gjordes aldrig. 1998 beslutar kommunen att inte längre ansvara för vägarna och säger upp avtalet. 

– Det vi med det här brevet påpekar är vad som hände vi övertagandet 1971. Kan vi vara överens om att kommunen tog över allt ansvar då är allt det här en icke-fråga, säger Henric Dareus, initiativtagare till det öppna brevet.

Sture Valund, ordförande i Åby/Jursla vägförening, var själv med när kommunsammanslagningen skedde 1971. Han tycker att det skett en förändring i politikernas vilja att ha en jämställd kommun där alla medborgare har samma rättigheter och skyldigheter.

– Politikerna på den tiden hade en uppfattning att tar vi in ytterområden och kranskommuner i kommunen så ska de behandlas på lika sätt som övriga i staden. Det står klart i det avtalet. Men i dagens läge har inte politikerna den uppfattningen, det är kärnan i det här. Den viljan fanns då, men den finns inte nu. 

Lennart Petersson från Kvillinge villaägareförening ställde en direkt fråga till Olle Vikmång om han kan tänka sig att ta upp frågan igen.

– Det får aldrig gå prestige i en fråga och man ska alltid vara beredd att ompröva ett beslut om det framkommer något nytt eller om det blir ändrade omständigheter. Men om jag ska svara här och nu på om jag är beredd att öppna ärendet så ser jag inget nytt som framkommit som gör att jag skulle göra det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!