Ingen kommer undan sitt personliga ansvar

Ingenting annat än en generande uppvisning i rättsstatlig ineffektivitet.

Krönika 4 augusti 2022 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

34 människor har skjutits ihjäl i Sverige under det här årets första sex månader. Väldigt få gärningsmän har åkt fast. Däremot har en 16 -årig misstänkt mördare beviljats svenskt medborgarskap medan han var på rymmen i sitt hemland Armenien. De tre meningarna här ovan är en komprimerad men saklig sammanfattning av läget. Skjutandet och mördandet pågår som aldrig förr medan myndigheterna inte klarar av sina uppgifter. Jag vet inte exakt vad det beror på. Men staten räcker inte till i sina kärnuppgifter. Att ena statliga handen misstänker en person för ett grovt mord på en civil person som försökte ingripa mot ett gangstermordförsök medan den andra statliga handen delar ut ett svenskt pass till den mordmisstänkte; det är naturligtvis ingenting annat än en generande uppvisning i rättsstatlig ineffektivitet.

Sannolikt handlar det om en problemmix av strukturer och människor. Strukturer i form av lagar, regleringsbrev, traditioner, ideologiska överbyggnader och teknik har stark påverkan på resultatet. Människorna - polisernas, åklagarnas, advokaternas, generaldirektörernas, utredarnas, handläggarnas och chefernas attityder och kompetenser och viljor har definitivt en minst lika stor påverkan på hur rättsstaten hävdar sig gentemot gangsters och andra livsstilkriminellas alltmer våldsamma framfarter i folkhemmet. En bra och strukturoblyg chef kan göra minst lika stor skillnad som tio regleringsbrev. En lat, feg och okunnig chef kan sänka alla goda intentioner i lagar, regleringsbrev och i medarbetarleden. Det är kort sagt sällan en fråga om antingen eller; utan om både och: Strukturer och människor.

På samma sätt förhåller det sig på den andra sidan; bland gangsters och andra livsstilskriminella. Strukturer av medeltidsheder och klanvälden blandas med utanförskaps- och gängstrukturer som tillsammans bildar ett starkt konformistiskt tryck på människorna i och i närheten av strukturerna. Därför är dessa strukturer så riskabla och utmanande för Sverige. Integrationsminister Anders Ygeman har därför rätt när han tycker det "är dåligt" med bostadsområden i Sverige där majoriteten av befolkningen inte har några band till Sverige.Men det personliga ansvaret har lika stor plats och betydelse här som i andra delar av samhället. Klanstrukturer är inget försvar för mord, våld och elände. De som vill gå in i Sverige ska ha max stöd av bra skolor och chans till jobb. De som istället vill mörda och hata ska låsas in, utvisas och i görligaste mån hållas borta från det svenska passet. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa