I helgen som gick intervjuades Ygeman i Dagens Nyheter och undslapp sig uttalandet: "Jag tror att det är dåligt att ha områden där majoriteten har utomnordiskt ursprung". Jag förstår vad han menar. Det är inte dåligt därför att människor som har sitt ursprung utanför Norden - det vill säga i stort sett alla på jorden - skulle vara dåliga just av det skälet. Det är däremot dåligt därför att ett Sverige som vill föra den svenska andan vidare framåt i generationerna inte på allvar kan låta sig utmanas av klan- och hedersstrukturer som fortlever och gror i de svenska förorter där befolkningen i allt väsentligt inte är inne i det svenska. Att "vara inne i det svenska" betyder i runda slängar att efter bästa förmåga arbeta, försörja sig själv, betala skatt och att i övrigt vara hyfsat tolerant och öppen för diverse privatsaker som livsstilar, kärlekar och religioner.
Anders Ygeman ska inte tolkas bokstavligt i den meningen att han tänker sig att tvångsflytta "utomnordiska" människor från de förorter där de är i majoritet. Hur skulle det gå till och vart skulle de i så fall flyttas? Det Ygeman däremot är ute efter är att signalera insikter och förnuft i samtidens största problemkomplex: En på tok för omfattande utomeuropeisk invandring och därav följande integrationsmisslyckanden. Anders Ygeman och statsminister Magdalena Andersson har nog heller inget emot att miljöpartiets Märta Stenevi anser att utspelet från S är "förödande", att Vänsterpartiet anklagar S för at bedriva "splittringspolitik" och/eller att Centerpartiets Jonny Cato hävdar att Ygeman med sina utomnordiska funderingar beträder "en väldigt farlig och beklaglig väg."
Socialdemokraterna har inget intresse av att ens försöka visa upp någon enighet med MP, V och C i invandringsfrågan. S-Intresset i den här saken är enbart ambitionen att krympa avståndet till högersidans partier där det finns en ganska stor enighet om invandringspolitiken framöver. DN: s ledarsida drar ett strå till Ygemans stack när de anklagar honom för att "vilja göra enskilda människor med fel härkomst till samhällsproblem."
Kritiken från DN och Jonny Cato är emellertid inte poänglös. Invandringsfrågan är känslig och bör hanteras i huvudsak strukturellt; det vill säga med reformer som håller antalet nere och den svenska andans institutioner uppe. Här kommer Ygeman och Socialdemokraterna att behöva bli mer tydliga före valet. Det räcker inte med blinkningar och antydningar.