Hon har chansen att gå rakt på verkligheterna

Susanna Gideonsson valdes till ny ordförande för LO i måndags.

Krönika 17 juni 2020 05:16
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

De flesta av Susanna Gideonssons företrädare har kommit från klassiska industriförbund. Susanna Gideonsson lämnar ett uppdrag som ordförande i Handels. Därmed är hon inte bara den andra kvinnan som väljs till ordförande - efter Wanja Lundby-Wedin från Kommunal som ledde LO under tolv år från 2000 och framåt. Gideonsson är också den andra ordföranden av alla som inte kommer från ett klassiskt industriförbund. Det har kort sagt varit män från skogens, sågverkens, läderberedningens, järnvägens och metallarbetets industrier som svingat ordförandeklubban i LO. 

Handelns arbetsmarknader har stadigt växt till sig under senare decennier. Att arbeta i butik är - eller var i vart fall före det att Coronan satte extra sprutt på näthandeln - ett av Sveriges mest vanliga yrken. Det är väl inte mer än rätt och riktigt att denna samhällsutveckling speglas i toppen av LO; så tänker jag. 

I en intervju på LO: s hemsida säger den nyvalda Susanna Gideonsson att "Den svenska partsmodellen har aldrig varit mer modern än den är i dag. Vi kan den svenska arbetsmarknaden och därmed blir avtal med våra motparter anpassade till arbetsmarknadens behov. (--) Om politiken tillåts ta över riskerar vi att arbetsmarknadslagstiftningen blir en pingpong-fråga, där lagarna ändras utifrån vilken politisk majoritet som för tillfället innehar regeringsmakten."

Det vill till att leva upp till de där orden. Om en dryg månad ska parterna på arbetsmarknaden återuppta förhandlingarna om ett nytt avtal där bland annat arbetsrätten ska justeras i en mer liberal riktning. Lyckas inte facken och arbetsgivarna med sina förhandlingar så kommer istället riksdagen att fatta just ett sådant "pingpong-beslut" som Gideonsson varnar för. 

Det kommer hoppfulla rapporter inifrån rummen där förhandlingarna förbereds. LO har verkligen chansen att flytta ut sig från ringhörnan dit de pressats av riksdagsmajoriteten, medlemsflykten, de interna bråken och av attityden gentemot SD. Susanna Gideonsson kan mycket väl visa sig vara helt rätt person att leda LO just nu.

Handels är av tradition ett vänsterosande fackförbund. Det kan vara en fördel. Vänsterfrasörer inom S/LO som får tunga uppdrag behöver nämligen balansera sig mot verkligheterna. Medan de ledare som kommer från verkligheterna behöver göra vänsterutfall då och då för att få arbetsro. Susanna Gideonsson har inget mer att bevisa när det gäller vänsterfraser. Hon kan koncentrera sig på verkligheterna. Det är en bra startpunkt. 

 


Ämnen du kan följa
Läs mer!
Politik

L: Inför förskoleplikt för bättre svenska

L: Inför förskoleplikt för bättre svenska

Widar Andersson: Magdalena Anderssons främsta tillgång är sig själv

Profilbild
Annons
Miljöpartiet i Östergötland

”Hela länet skulle gynnas av att ha ett kärnkraftverk i Linköping”

”Hela länet skulle gynnas av att ha ett kärnkraftverk i Linköping”
Politik

M: Staten bör betala delar av elräkningen

M: Staten bör betala delar av elräkningen

SD:s "etta": "Politikerna måste ta tillbaka makten" • "De styrande verkar trötta och trampar luft" • "Det är bara att kötta på"

SD:s "etta": "Politikerna måste ta tillbaka makten" • "De styrande verkar trötta och trampar luft" • "Det är bara att kötta på"
Visa fler