Ett ruggigt lärorikt exempel på de svenska problemen

Sverige har oroande många problem när det gäller att komma till rätta med den grova kriminaliteten. Under många år har uppbyggnaden av gangsterliknande strukturer kunnat pågå i samhället.

Åttonde februari i år fritogs en dömd brottsling vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Rymlingen är ännu på fri fot. Hans advokat har nyligen lämnat in en ansökan om skadestånd för upplevda oförrätter.

Åttonde februari i år fritogs en dömd brottsling vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Rymlingen är ännu på fri fot. Hans advokat har nyligen lämnat in en ansökan om skadestånd för upplevda oförrätter.

Foto: TT

Krönika2023-04-15 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Stora delar av det offentliga Sverige har tittat åt sidan och ägnat sig åt annat. Torsdagens beväpnade fritagning av en 17-årig mördare som skjutsades till folktandvården i Södertälje är ett ruggigt lärorikt exempel på hur den svenska problembilden ser ut.

För ett år sedan mördade den nu fritagne 17-åringen en helt oskyldig man på ett gym i Stockholm. Mördaren dömdes till 2, 5 års vård på ett statligt ungdomshem. Under de månader då 17-åringen utreddes som misstänkt för mordet beviljades han svenskt medborgarskap av Migrationsverket. 17-åringen kördes till folktandvården av obeväpnad personal från kriminalvården. "Det är en skandal", sa statsminister Ulf Kristersson i riksdagen på torsdagen. "Vi här i riksdagens kammare" har ett stort ansvar, sa Kristersson. Så är det. Som vår grundläggande grundlag regeringsformen slår fast i sin första paragraf: "Den offentliga makten utövas under lagarna". Och lagarna stiftas i riksdagen. De tjänsteutövande myndigheterna Kriminalvården, Statens institutionsstyrelse och Migrationsverket har självfallet också ett ansvar. 

Varför släpptes den 17-årige mördaren ut i samhället efter bara någon månad på ungdomshemmet? När han ändå släpptes ut; varför fanns inga beväpnade vakter på plats? Hur kan en misstänkt mördare beviljas svenskt medborgarskap? Hur kan ett mord av det här slaget endast rendera ett par års vård på ett ungdomshem?

De svenska kriminalproblemen förmörkas än mer när vi betänker att det bara gått två månader sedan en liknande beväpnad fritagning genomfördes vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping. Då fritogs en ung man som satt i fängelse för mordförsök. 

"Naturligtvis reser sig många frågor", sa justitieminister Gunnar Strömmer vid en pressträff angående fritagningarna. Så är det. En viktig byggsten i gangsterstrukturer är att få in medhjälpare på insidan i myndigheter. En av alla frågor som "reser sig" är förstås om korruptionen trängt in på till exempel Kriminalvården? 

Gunnar Strömmer har en diger problemlista. Jag förstår det. Ett problem han borde prioritera är ansvarslösheten.Två fritagningar av det här slaget bör märkas i ledningsrummen på berörda myndigheter. Entlediga också gärna justitiekanslern. Helst innan hon hinner bevilja 160 000 kronor i skadestånd till brottslingen som är på rymmen från Norrköping. Hans advokat har nyligen skickat in ansökan. JK: s generositet mot gängkriminella är ett växande trovärdighetsproblem för staten.