Elektriciteten i Sverige skulle behöva en Juno Blom

När Nyamko Sabuni var partiledare för Liberalerna hade hon Norrköpingsbon Juno Blom vid sin sida som partisekreterare.

Krönika 29 november 2022 05:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Juno Blom är socialarbetaren och hedersvåldsexperten som inför valet 2018 plötsligt kastade sig in i politiken och blev riksdagsledamot för L. Nyligen var Blom gäst i Kvartals Fredagsintervju där hon frågades ut av den politiska reportern Cecilia Garme. Juno Blom har ett stenhårt och uppfriskande fokus på sakfrågorna om våld och förtryck. Hon viftar undan allt tjat om det "politiska spelet" som annars - och helt självförvållat - dominerar uppmärksamheten runt Liberalerna. Hon har inte gett sig in politiken för att tjafsa om vem som ska prata med vem. Hon vill prata med alla som behövs för att få saker och ting gjorda. Jag gillar hennes attityd. Faktum är att många sakfrågor är satta på undantag i ett Sverige vars politiska elit bråkat mer om SD och Hitler än om hur Sverige ska fungera bättre. Vem är till exempel elektricitetens Juno Blom?

Svenska Kraftnät är en av Sveriges absolut viktigaste statliga myndigheter. Myndighetens kärnuppdrag är att förse Sverige med tillräcklig och tillgänglig elektricitet till vettiga priser. I myndigheten finns mycket kunskap och erfarenhet.Dagens Nyheters redaktion "Fakta i frågan" bygger sin senaste granskning (28 november) på uppgifter från just Svenska Kraftnät. Granskningen reder ut en massa politiskt bludder och jidder om import, export och produktion av elektricitet. Svenska Kraftnät använder sig av "kraftbalansanalyser" där den förväntade elförbrukningen under den av årets timmar med högst elförbrukning jämförs med den totala elproduktion som är tillgänglig just under denna timme. Räcker elen till? Svaret är nej. 

Myndigheten räknar i sina underbyggda antaganden med att 90 procent av all kärnkraftskapacitet förväntas kunna användas under den "värsta timmen." DN skriver: "För vindkraft är faktorn 9 procent eftersom den är så beroende av vädret. För solkraft är faktorn 0 procent – det är i regel mörkt under den timmen som förbrukningen i Sverige är högst". DN: s fakta visar också att "marginalerna i Sverige har försämrats påtagligt. Det sammanfaller med avvecklingen av reaktorerna i Oskarshamn och Ringhals. Det har visserligen byggts mycket vindkraft men eftersom den är väderberoende kan den inte förväntas ”gå på max” hela tiden.

Frågan är som sagt: Vem är elens Juno Blom? Finns det någon i politiken som har lust och kraft att sätta elens sakfrågor i centrum av politiken så som Juno Bom krigar för sakfrågor och resultat på det sociala fältet? Som, för att låna ord av LKAB-chefen Jan Moström, kan genomdriva ett "rejält medvetandeskifte" i politiken? 

 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa