Det gäller att försöka se Sverige som det verkligen är

Fruktansvärda bilder visar hur tusentals människor på Sergels torg, mitt i Stockholm den 22 oktober i år, samlats för att demonstrera sitt hat mot judar och faktiskt även sitt hat mot Sverige.

En stillbild från upploppen och blåljussabotagen i Navestad förra påsken. Det är en av alla nutida "osvenska" händelser som skapar förvirring om vad Sverige egentligen är för något nuförtiden. Kanske dags att ta itu med problemen pä allvar.

En stillbild från upploppen och blåljussabotagen i Navestad förra påsken. Det är en av alla nutida "osvenska" händelser som skapar förvirring om vad Sverige egentligen är för något nuförtiden. Kanske dags att ta itu med problemen pä allvar.

Foto: TT

Krönika2023-10-23 15:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vid sidan av att skandera ramsan om att utplåna Israel från "floden Jordan och till Medelhavet" (from the River to the Sea") medverkade talare som hävdade att "tusentals barn kidnappas av svenska staten." 

Mauricio Rojas invandrade till Sverige 1974 från Chile. Då var han en välutbildad vänsterman. Nu är han en än mer bildad och erfaren nationalekonom, liberal politiker och flitig skribent. I ett gästinlägg på Svenska Dagbladets ledarsida (22/10) tar Rojas upp hur vi bör förhålla oss till det förändrade Sverige: ”I Sverige går vi inte ut och hurrar över att andra har blivit skadade”, lyder en rubrik i nättidningen Kvartal apropå glädjeyttringarna efter Hamas brutala våldsdåd mot Israel. Men det är precis vad som händer i det Sverige som både är allt mer oregerligt och obegripligt för majoritetssamhället. Det skapar en djup förvirring, ett slags mental kollaps av den typ som polisen drabbades av vid påskkravallerna 2022. De våldsamma demonstranterna och deras påhejare agerade då på ett fullständigt ”osvenskt sätt” som stod helt utanför det som polisen kunde, både fysiskt och psykologiskt, hantera."

Det här är egentligen ingen partipolitisk fråga. Det är en politisk svensk fråga. Den lätt vänsterlutande och erfarna statsvetarprofessorn från USA Sheri Berman har ägnat decennier åt Sverigestudier. I en intervju med SvD 2019 jämförde hon sina första intryck av Sverige (1987) med Sverige nu: "Det är ett helt annat land. Den demografiska förändring som Sverige har genomgått de senaste åren är ganska otrolig. Att tro att den typ av förändringar skulle kunna ske utan problem är historielöst."

Förmodligen är det så att vi har betett oss just historielöst. Vilket - för att tala med Rojas - inte är så konstigt eftersom vi under de senaste generationerna inte har någon levande historia av våldsamma konflikters lösning att falla tillbaka på. Vi famlar, skulle man kunna säga. 

Men kanske närmar vi oss ett annat och mer framåtlutat läge nu? Koranbränningar, terrormord på svenskar i Bryssel, de våldsamma attackerna på polis och räddningstjänst i bland annat Norrköping och Linköping, det skamlösa hurrandet över terrormord på judar och det ständigt pågående kriminella utbrottet som framförallt drivs av andra generationens invandrare; får kanske alltfler av oss att förstå att vi behöver bete oss lite mer "osvenskt"? Kort sagt: Säga ifrån. Lägga oss i. Säga stopp.