De tre stora kämpar om folks magar, hjärtan och hjärnor

Moderaterna presenterade nyligen sin eftervalsanalys. Rapporten från de moderata tänkarna i gruppen är intressant och gedigen.

Ulf Kristersson, Magdalena Andersson och Jimmie Åkesson fick sina valframgångar på olika sätt och genom olika beteenden. Moderaternas eftervalsanalys andas - likt den socialdemokratiska - av en längtan att lite mer bli som den andre. Vad SD tänker om detta har inte riktigt framkommit.

Ulf Kristersson, Magdalena Andersson och Jimmie Åkesson fick sina valframgångar på olika sätt och genom olika beteenden. Moderaternas eftervalsanalys andas - likt den socialdemokratiska - av en längtan att lite mer bli som den andre. Vad SD tänker om detta har inte riktigt framkommit.

Foto: TT/Montage Widar Andersson

Krönika2023-03-20 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Man är självklart nöjd med att valrörelsen ändade i en möjlighet att bilda regering. Vilket måste sägas vara en bedrift. Moderaterna hade bestämt sig för att tydligt och tidigt göra klart att avsikten var att bilda en regering med stöd av Sverigedemokraterna; ett parti som fortfarande är starkt polariserande ute bland väljarna. Tydligheten på den punkten kostade Moderaterna en hel del röster; inte minst borgerliga kvinnor som valde att rösta på Magdalena Andersson. Å andra sidan gjorde den moderata tydligheten i regeringsfrågan att SD fick ett uppsving; inte minst bland tidigare socialdemokratiska väljare. På sista raden blev det ett par mandats övervikt för Ulf Kristersson.

Det är ett osäkert läge i den svenska inrikespolitiken. Ett tredje parti har på allvar blandat sig i maktkampen. Moderaternas analysgrupp konstaterar att: "I ett nytt politiskt landskap riskerar de huvudsakliga skiljelinjerna att gå mellan Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna, inte längre ­mellan Socialdemokraterna och Moderaterna." 

Man citerar SD: s kommunikationschef Joakim Wallerstein som efter valet kärnfullt sammanfattade valrörelsen: “Moderaterna kampanjar som de brukar, med fokus hur man ska lösa saker, medan Socialdemokraterna och vi gick på känslor.”  Det ligger mycket i den iakttagelsen. I M: s eftervalsanalys mer än anas en längtan efter att inte alltid vara Bror Duktig utan att kunna tala politik på ett sätt som även riktar sig till folks "mag- och hjärtkänslor" och inte bara till huvudet. 

I den socialdemokratiska valanalysen (10 februari 2023) längtas det däremot mer åt det motsatta hållet: ": "Det kommer inte att vara tillräckligt i längden att förlita sig på att få röster baserat på antipatier mot andra partier", skriver S-gruppen och efterlyser lite mer av innehåll och tydlighet i kommande valrörelser. 

En hel del av förklaringarna till varför väljare röstar som de gör kommer alltid att vara "höljda i visst dunkel" skriver M i sin analys. Så är det. Moderaterna lyckades vinna regeringsmakten genom att vara mycket tydliga med hur en majoritet skulle se ut och om vilket politik de fyra partierna var överens om. Det är sant. Men det är lika sant att Magdalena Andersson nästan lyckades att behålla regeringsmakten genom att vara mycket otydlig om såväl kommande partisamarbeten som den konkreta politiken. Ett vinnarsuget parti garderar sig därför bäst genom att samfällt försöka tala till människors magar, hjärtan och hjärnor.