Sträv och jordnära S-prosa om respekt för vanligt folk

Tidigare i veckan presenterade Socialdemokraterna sina analyser av valresultatet 2022.

Här ser vi Ida Karkiainen i aktion vid pressträffen tidigare i veckan då hon tillsammans med Leif Jakobsson presenterade den socialdemokratiska valanalysen på "sträv och verklighetsnära S-prosa."

Här ser vi Ida Karkiainen i aktion vid pressträffen tidigare i veckan då hon tillsammans med Leif Jakobsson presenterade den socialdemokratiska valanalysen på "sträv och verklighetsnära S-prosa."

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2023-02-10 05:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Analysgruppens arbete har letts av veteranen Leif Jakobsson från Skåne och det norrbottniska framtidslöftet Ida Karkiainen. Dokumentet är kort hållet och samtidigt innehållsrikt när det kommer till väsentliga resonemang. I det stora hela är det en behaglig läsning, författad på den lite sträva och verklighetsnära socialdemokratiska prosa som ligger mig varmt om hjärtat. 
 

Man granskar kritiskt valrörelsens genomförande och pekar på saker som har fungerat bra - framförallt Magdalena Anderssons person och det tredelade budskapet om att "vända på alla stenar" för att komma tillrätta med kriminaliteten, välfärdsvinsterna och klimatet. Analysgruppen väger också av valresultatet från olika perspektiv. Vilket är högst rimligt. Resultatet innehåller både framgångar och motgångar som man kan dra lärdom av. Partiet går fram i fler valdistrikt än vad man förlorar. Tappet bland ungdomsväljare och i utanförskapsområden är mycket oroande samtidigt som det är positivt att S klart håller sin förstaplats bland LO-väljare och att man på sista raden gör ett påtagligt bättre val än 2018; även om det så klart inte ska förtigas att valresultatet 2022 var partiets näst sämsta någonsin. Jag håller med gruppen när man skriver "Partiets fokus på lag och ordning gjorde att förtroendet för Socialdemokraterna i dessa frågor steg. Detta var en avsevärd prestation och spelade roll för valresultatet, eftersom det var en av väljarnas viktigaste frågor."

Framtidsresonemangen är även de intressanta. Några insiktsfulla exempel: "Det kommer inte att vara tillräckligt i längden att förlita sig på att få röster baserat på antipatier mot andra partier." Vilket på vanlig svenska betyder att S inte längre bör ägna sig åt att i parti och minut orera om nazism och Hitler så fort SD kommer på tal. Vilket är klokt. Man konstaterar även att det är "respekt för vanligt folk som ökar förtroendet för socialdemokratiska partier." Så är det. Partiets ensidiga och överdrivna kampanj mot friskolor fyller som högst en plats som vänsteralibi. Men analysgruppen skickar med en angelägen uppmaning: "Även fler skolfrågor bör uppmärksammas, exempelvis hur resultaten kan höjas." Vilket man kan tycka borde vara den största frågan apropå "respekt för vanligt folk?"

Partiet borde även ompröva sitt val att tala om "segregation" som något som uppkommer av något slags diffus ojämlikhet.Ta istället tjuren vid hornen och säg som det är: En för hög invandring omöjliggör integration och driver segregation. Det begriper alla. Säger man det som alla begriper så ökar respekten.