Alla har sina kors att bära i vandringen till Nato

Det framstår nu som helt klart att Ungerns och Turkiets parlament kommer att godkänna Finland som medlem i Nato.

Vägen är mycket sällan spikrak. Den som varit med ett tag i livet och politiken har sina kors att bära. Så är det bara. Korsen behöver inte framhävas. Men heller inte förtigas. Korsen är som dom är.

Vägen är mycket sällan spikrak. Den som varit med ett tag i livet och politiken har sina kors att bära. Så är det bara. Korsen behöver inte framhävas. Men heller inte förtigas. Korsen är som dom är.

Foto: TT

Krönika2023-03-21 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverige får däremot fortsatt vänta på att komma in i den västliga försvarsalliansen. SVT: s politikprogram Agenda ägnade söndagskvällens program (19 mars) åt det nya läget i Natofrågan. Eller nytt och nytt? Det har ju alltsedan dag ett varit så att Sverige har haft en brantare uppförsbacke in i Nato än vad Finland har. 

Ett av uppförsluten -den manifest negativa inställningen till Nato inom det nästan alltid styrande socialdemokratiska blocket - klarades av med något av en axelryckning. Den dåvarande statsministern Magdalena Andersson ändrade osentimentalt ståndpunkt; från uppfattningen att ett svenskt medlemskap skulle "destabilisera" det säkerhetspolitiska läget och till åsikten att ett medlemskap vore mycket bra för Sveriges säkerhet. Den andra uppförslutningen är nog den som i grunden har orsakat att Sverige har en längre väg att gå för att framförallt Natos sydöstliga grindvakt Turkiet ska godkänna vår ansökan. Terroristorganisationen PKK och dess olika mer eller mindre sammanlänkade undergrupper är betydligt mer verksamma i Sverige än i Finland. Turkiet vill att Sverige ska agera mer restriktivt mot PKK i allmänhet och mot finansiering av terrorgruppen i synnerhet.  

Utrikesminister Tobias Billström intervjuades i Agenda. Han talade för att Sverige varken gör "mer eller mindre" än vad man utfäst sig för i de gemensamma förhandlingarna med Finland och Turkiet. Uppförsbacken visavi Turkiet avklaras steg för steg när en ny terrorlag snart är på plats och när den svenska rättsstaten mer effektivt prövar möjligheten att utlämna misstänkta terrorister till Turkiet.

Även S-ledaren Magdalena Andersson medverkade i Agenda. Hon småjabbade lite mot regeringen men var i det stora hela enig om att orsaken till Sveriges uppförsbacke jämfört med Finland var den mer omfattande finansieringen av PKK som pågick i Sverige. Hon fick inga frågor av SVT om saken, men självklart har det betydelse i sammanhanget att S förhandlade med den politiska vilden Amineh Kakabaveh för att få hennes röst i statsministeromröstningarna 2021/2022. Priset för Kakabavehs röst var långtgående uttalanden om stöd till just sådana politiska/militära grupper som finns i den PKK-nära terrängen. 

Men då var då. Alla som varit "med ett tag" (som Magdalena Andersson sa i Agenda) har sina kors att bära. Billström ångrar nog att han tidigare var alltför ivrig att lovorda Turkiets demokrati. Andersson ångrar nog några krambilder med Kakabaveh. Det är som det är med den saken.