När lagen om alltings jäklighet tar för stor plats

På tisdagen gjorde riksdagens oppositionspartier ett misslyckat försök att avsätta justitieminister Morgan Johansson genom en misstroendeförklaring.

Magdalena Andersson vid pressträffen efter tisdagens omröstning om Morgan Johansson i riksdagen. Johansson är kvar men hur går det med Nato?

Magdalena Andersson vid pressträffen efter tisdagens omröstning om Morgan Johansson i riksdagen. Johansson är kvar men hur går det med Nato?

Foto: TT

Krönika2022-06-07 15:50
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det saknades - som så ofta nuförtiden - en ynka röst. Så tight är det och har det varit länge. Vilket ju i sin tur är förklaringen till den utdragna stökigheten i riksdagen. När båda blocken behöver en enda röst till så blir innehavaren av den enda rösten en väldigt eftertraktad person. Enligt lagen om alltings jäklighet så utgör innehavaren av den attraktiva inrikesmaktpolitiska rösten även ett inte alls oväsentligt aber i Sveriges utrikespolitiska ambitioner att komma in i Nato. 

Den avgörande inrikespolitiska rösten innehas av den partilösa Amineh Kakabaveh. När Magdalena Andersson skulle väljas till statsminister i november 2021 behövdes Kakabavehs röst. För att få rösten gjorde Socialdemokraterna ett uttalande där man deklarerade sitt stöd för kurdiska politiska och militära organisationer som står Kakabaveh nära. Sedan kastades världen om av ett ryskt angreppskrig i närområdet och i maj i år lämnade Sverige in en ansökan om medlemskap i Nato. En ansökan som det stora Natolandet och EU: s grindvakt Turkiet har motsatt sig, bland annat på grund av Sveriges stöd till just sådana kurdiska partier/militärer som Kakabaveh gillar och som Turkiet betraktar som terrorister. 

För att klara Morgan Johanssons skinn i förtroendeomröstningen behövdes Kakabavehs röst i inrikespolitiken igen. Socialdemokraterna fick offentligt bedyra att överenskommelsen mellan S och Kakabaveh från november fortfarande gällde. 

Vid en pressträff efter riksdagens omröstning om Johansson svarade statsminister Andersson på frågor. Reportrarna inriktade sig självklart på frågor om hur en ny maktpolitisk uppgörelse med Kakabaveh påverkar Sveriges möjlighet att komma in i Nato. Magdalena Anderssons svar var klassiskt fräckt socialdemokratiskt: "Avtalet är mellan det socialdemokratiska partiet och Kakabaveh. Det har ingenting med Sveriges Natoansökan att göra."  

Låt oss hoppas att Erdogan och de andra makthavarna i Turkiet har liknande lust och läggning att uppfatta partiledaren och statsministern Magdalena Andersson som två separerade personer i en och samma kropp. Vilket inte alls är omöjligt.

Det fanns ett alternativ till Kakabaveh. KD: s Ebba Busch hade erbjudit sig att vara regeringens skyddsängel mot nya misstroendeomröstningar mot att Morgan Johansson lämnade regeringen. Det hade varit ett bättre alternativ. Inte därför att jag önskar bort Morgan Johansson. Utan därför att regeringens auktoritet stärkts och därför att Natoförhandlingarna underlättats.