Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

En genuin uppslutning för mer tillgänglig baskraft i samhället

En utredning har nyligen för regeringens och riksdagsmajoritetens räkning presenterat ett förslag för hur Sverige ska finansiera och organisera bygget av ett antal kärnkraftsreaktorer.

Socialdemokraternas ledande personer som socialpolitikern Lena Hallengren, partisekreteraren Tobias Baudin, partiledaren Magdalena Andersson och finanspolitiska talespersonen Mikael Damberg har uppdraget att hålla partiet kvar i en samhällsnyttig och regeringsduglig mittfåra där tillgänglig baskraft för mer elektricitet är ett fundament.

Socialdemokraternas ledande personer som socialpolitikern Lena Hallengren, partisekreteraren Tobias Baudin, partiledaren Magdalena Andersson och finanspolitiska talespersonen Mikael Damberg har uppdraget att hålla partiet kvar i en samhällsnyttig och regeringsduglig mittfåra där tillgänglig baskraft för mer elektricitet är ett fundament.

Foto: Christine Olsson/TT

Krönika2024-08-20 04:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Förslaget har mötts med förnuftigt försiktig uppskattning hos de tre i huvudsak statligt ägda energibolagen som äger och driver den mesta kärn-vind-sol- och vattenkraften i Sverige. Fortum Sverige skriver i ett blogginlägg 14 augusti att utredningen löser "inte alla problem på elmarknaden" men konstaterar att utredningen är ett "mycket välkommet steg för att komma framåt och etablera rätt förutsättningar för nödvändiga investeringar."

Sverige är ett stabilt demokratiskt och pragmatiskt land. Stabiliteten är dock inte en himlasänd faktor. En starkt bidragande orsak till tingens ordning är att vi under det senaste seklet har haft en närmast cementerad inrikespolitisk rangordning där Socialdemokraterna har regerat och där ett eller flera av de borgerliga partierna har varit moraliska och politiska stöttepelare. Det nära samarbetet med storföretagsamheten är en annan hörnpelare i det svenska framgångspaketet. 

Politiken har därför närmast automatiskt präglats av "breda majoriteter" som på S initiativ bland annat byggde 12 kärnkraftsreaktorer under ett drygt decennium på 1970- och 80-talen och som till exempel inte ville gå med i EU och Nato. Den borgerliga hållningen var i grunden väldigt lik den socialdemokratiska: Inget av dessa medlemssteg kunde tas utan socialdemokratisk acceptans. Dessa breda majoriteter förbyttes i början av 1990-och 2020-talen till breda majoriteter för att bli medlemmar i EU och Nato just därför att S bytte fot. Båda dessa omsvängningar hade i allt väsentligt real- och sakpolitiska bottnar. Den gamla majoritetspolitiken hade gått i drickat och det krävdes - för Sveriges och partiets bästa - en anpassning till rådande omständigheter. 

Mer att läsa: Kärnkraften har drabbats hårt av politisk misskötsel.

Nu behöver vi mer baskraft för att driva på elektrifieringen av industri och transporter. De breda majoriteterna behöver mobiliseras i samhällsnyttans namn. Men nu är socialdemokratin utanför regeringskansliet. På DN Debatt (18/8) visar att par S-debattörer att de helt missförstått det svenska samhällsbyggets formler. (Och utredningens förslag) De hävdar att S som opposition har "ett trumfkort: parlamentarisk enighet" och manar S att kräva förbud för andra än statliga Vattenfall att bygga kärnkraft och en rad andra förstatliganden i näringsliv och samhälle för att sluta upp med regeringen för bygget av ny kärnkraft. Det är inte sådana "majoriteteter" som efterfrågas.

 Ska S ha en chans att vara ett trovärdigt industri- och arbetarparti så krävs en i grunden genuin uppslutning för mer baskraft i samhället. Att försöka krydda sitt ja för kärnkraftsbygge med enorma statliga utgifter på en rad andra områden är inte en framkomlig väg. Det vet Socialdemokraterna. "Parlamentarisk enighet" har aldrig varit något eftersträvansvärt i sig självt. Orealistiska aktörer som främst Vänsterpartiet och Miljöpartiet står ofta utanför de breda majoriteter som under decenniernas gång framgångsrikt grundlagt Sveriges anpassning till nya industri-skatte-energi och säkerhetspolitiska omständigheter. Att Socialdemokraterna för tillfället är i opposition ändrar inte på villkoren. Det enda som duger är en genuin uppslutning för mer baskraft i samhället. Exakt hur det ska gå till ska förstås förhandlas och diskuteras i en bred krets där Socialdemokraterna är en aktiv part. Så byggs breda majoriteter.