Magdalena Andersson tar kärnkraften i land

Statsminister Magdalena Andersson talade på de skånska socialdemokraternas valupptakt i Malmö på lördagseftermiddagen 21 augusti.

Finansminister Mikael Damberg och statsminister Magdalena Andersson tog en tur med Harpsundsekan under regeringens möte förra veckan.

Finansminister Mikael Damberg och statsminister Magdalena Andersson tog en tur med Harpsundsekan under regeringens möte förra veckan.

Foto: TT

Ledare2022-08-22 05:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En del av hennes budskap kom att präglas av det brutala gangstermordet i ett av Malmös köpcenter under fredagen. Men statsministern tog även upp andra samhällsproblem som partiet ska lyfta fram i sitt kommande valmanifest. Hon utlovade bland annat en "generalplan" för att säkra mer billig el i hela Sverige. Och redan på lördagskvällen  samma dag var det möjligt att ta del av S generalplan för elen i form av en debattartikel i Dagens Nyheter.

Artikeln är undertecknad av finansminister Mikael Damberg och energiminister Khashayar Farmanbar. Generalplanen är ett utmärkt exempel på socialdemokraternas hävdvunna anpassningsförmåga till tillvarons och politikens realiteter. Halkar man snett så får man se till att halka tillbaka in på den breda vägen; utan att tala särskilt mycket om den saken.

Jag var på plats på Svenska Mässan i Göteborg den där dagen i början på november 2021 då Magdalena Andersson höll sitt första långa tal som nyvald partiledare för Socialdemokraterna. Det var ett starkt och viljeinriktat tal. På en punkt var talet dock förvånande. Magdalena Andersson tog kategoriskt avstånd från ny kärnkraft: "Självklart ska vi snabba på elektrifieringen. Men inte med ny kärnkraft. För den är för dyr. Ännu högre elpriser, någon?" 

Att uttrycka sig så där svartvitt om en vital del av elproduktionen är sällan särskilt klokt. Antagligen var Magdalena Andersson ute efter en tydlig konflikt med Moderaterna. Att bannlysa ny kärnkraft skulle också stärka banden med MP och V; två riksdagsgrupper vars stöd S behöver/behövde för att kunna regera. Men verkligheterna ville annorlunda. Miljöpartiet hoppade av regeringen och som landet ligger nu så kommer Vänsterpartiet knappast att bråka särskilt mycket om kärnkraft. Att säga blankt nej till ny kärnkraft är knappast valvinnande med dagens elpriser.

I sin nya generalplan för "billig el i hela Sverige" ser Socialdemokraterna därför till att halka in på banan igen. Det är lika nödvändigt som bra. I punkt 5 av 10 i sin plan skriver Damberg och Farmanbar att "Vi vill se över vilka åtgärder som behövs för att vi ska kunna utnyttja både befintlig och framtida kärnkraft. Vi måste trygga Sveriges elförsörjning."  En viktig del av den tryggheten handlar om att ansluta till M-förslaget om att de som producerar planerbar kraft som vatten- och kärnkraft ska få ekonomisk kompensation för att de bidrar till stabilitet i elsystemet. Den stabiliteten är på tok för viktig för att utlämnas till vare sig vädermakter eller marknadskrafter.