Mordet och mordförsöket på köpcentret Emporia i Malmö på fredagseftermiddagen utgör i all sin tragik och elände en komprimerad men allsidig förklaring till varför Sverige - detta högt rankade välfärdsland - på kort tid har sjunkit ner i ett träsk av gangsterrelaterade mord, skjutningar, hot och sprängningar.
Offret
Mannen som mördades var en välkänd, våldsam, vapenaktivt yrkeskriminell person i 30-årsåldern. Han hade en ledande roll i ett invandrat gangstergäng med indonesiska rötter. Expressen redogör för hans brottsregister i närtid. Åklagare, polis och domstolar har trots flera försök inte lyckats få in honom i några andra anstalter än häkten. Två gånger har han frikänts i hovrätten sedan tingsrätten dömt honom. En polischef som intervjuas av Expressen/Kvällsposten säger (med en freudiansk touch) att de kriminella på den nivån som den nu mördade bara har "två alternativ" att stiga ur ekorrhjulet: Antingen genom avhopp eller genom att bli dödad. Det självklara första alternativet - att staten ser till att låsa in personen för lång tid så att brottsaktiviteten därmed stoppas - finns inte med i resonemanget. Att Sverige ännu inte - efter så många döda i gangstermiljön - har lagar som gör det möjligt att plocka bort aktiva gängkriminella från gatan; det är en sak som åskådliggörs övertydligt genom mordet på köpcentret Emporia i Malmö.
Gärningsmannen
Den unge man som sitter anhållen misstänkt för mordet greps enligt trovärdiga källor med en pistol nedstoppad i byxlinningen. Han var på fel plats vid fel tillfälle när han började skjuta mitt bland människorna på köpcentret. Han borde ha hållits i förvar och under uppsikt eftersom han var omhändertagen enligt Lagen om vård av unga - LVU. Enligt uppgift från polisen i Malmö har den misstänkte mördaren ett "kriminellt förflutet." En ung man i tonåren som redan har skaffat sig ett "kriminellt förflutet" ska givetvis inte röra sig fritt i samhället. Att Sverige ännu inte - efter alla dessa tonåringar med grova gangsterbrott i sitt förflutna - har lagar som gör det möjligt att effektivt stoppa kriminella barn och tonåringar från att mörda; det är en sak som övertydligt åskådliggörs genom mordet på köpcentret Emporia i Malmö.
Allmänheten
En kvinna som råkade befinna sig på köpcentret då mördaren slog till blev också skjuten. Enligt polisen har hon ingenting med mordet att göra. Hennes skador är allvarliga men "inte livshotande" enligt polisen i Malmö. Allmänheten blir alltmer riskutsatt i gangsterbrottslighetens spår. Det handlar inte enbart om risken att bli skjuten av misstag. Det handlar om hotfulla miljöer, om skolbråk, om personrån och om en tilltagande osäkerhet och bristande tillit i det svenska samhället. 45 gangstermord - varav de flesta ute på gator och torg - bara i år sätter sina spår i huvudet på oss. De allra flesta morden är dessutom ouppklarade vilket ökar på otryggheten och rädslan än mer. Att Sverige ännu inte - efter alla tusentals skjutningar, sprängningar och gangstermord -har lagar och övervakningssystem som ökar tryggheten för allmänheten; det är en sak som otvetydigt åskådliggörs genom mordet på köpcentret Emporia i Malmö.