Kvartersteatern är glada över att kunna presentera en urpremiär på en pjäs skriven av den egna medlemmen Melinda Börjesson.
– Det är så himla kul! Det här är hennes första pjäs, men det kan man inte tro, för det är en sådan kvalitet i den. Jag brukar kalla den en modern klassiker, för den har väldigt mycket klassiska drag över sig, i komplexa karaktärer och komplex intrig, säger regissören Frida Nyström.
"För barnens skull" är ett psykologiskt drama som handlar om allt vi bär på och alla hemligheter vi döljer. Man får följa syskonen Ninni och Noelle, vars pappa nyligen gått bort. Under begravningsfikat visar det sig att båda deras föräldrar har dolt många mörka hemligheter. Familjen får oväntat besök, relationer faller ihop som korthus och ingenting är som syskonen trodde.
Frågeställningen är: Är det alltid bäst att berätta sanningen? Eller borde vi hemlighålla vissa saker, för barnens skull?
– Det är spännande och oväntade vändningar hela tiden. Just när man inte trodde att det kunde bli värre så blir det det.
Änkan Olga spelas av Eva Moberg, som Folkbladets läsare tidigare mött som författare av "Kärlek utan munskydd". Övriga medverkande är Siri Sandström, Johanna Mistrén Axelsson, Lisa Andersen, Karin Hassler, Anna Bäck, David Osmanoff, Mons Gregemark och Janne Gustavsson.
Premiär är det den 10 maj. Totalt blir det sex föreställningar.
Den andra uppsättningen är "Huset som Rut glömde", en pjäs skriven av Eva Brise.
– Den är väldigt rolig, ganska absurd, men ändå ganska tydlig i sitt tema, säger Frida Nyström som regisserar pjäsen där man får följa fyra unga kvinnor som befinner sig i ett hus, ett hus de hamnat i plötsligt, utan att de vet hur det gått till.
Det börjar höras en röst som kommer med taskiga kommentarer, och snart förstår man att det handlar om normer, hur man ska vara som kvinna. Det är både komiskt och berörande, enligt regissören.
Medverkar gör Sara Widell, Linnéa Swärd, Matti Madeon och Maria Ingman. Sara Widell tror att många kan associera saker i pjäsen till händelser i sitt eget liv.
– Det öppnar upp mycket tankar och känslor. Jag tror att alla har en egen tolkning av vad pjäsen handlar om, säger hon.
– Det finns nog något för alla, som alla kan relatera till, både män och kvinnor, tillägger Linnéa Swärd.
Premiär är det den 13 maj. Totalt blir det fyra föreställningar.