"Dansa med Noa" är ett internationellt projekt med flera samarbeten där dansare från Sverige och Norge gör tolkningar och nya koreografier i Norrköpings konstmuseums stora utställning "Noa Eshkol: Rules, theory & passion".
Först ut är de svenska dansarna och koreograferna Helena Franzén, Stockholm, och Tea Harryson, Stockholm, Tea med bakgrund i Norrköping, och medlem i Norrköpingsbaserade Blauba danskollektiv. Båda dansarna kommer att framföra sina solon vid flera olika tillfällen fram till i oktober.
Noa Eshkol (1924-2007) var dansare, koreograf och konstnär, i Israel. Dansprojektet i Norrköping, ett samarbete med plattformen Dans i Öst som ägs av Region Östergötland, knyter an till utställningen om Eshkols system att för att skriva ned kroppsrörelser och hennes vackra väggmattor. Det är ett sätt att levandegöra det som var centralt för Noa i dansen och koreografin: kunskapen kring rörelsen, säger utställningsintendent Helena Scragg.
– Ett jättespännande samarbete, säger Anna Ljung, dansutvecklare för Dans i Öst.
Helena Franzén dansar sitt solo "Reverberate", vilket betyder genklang, i galleri 5, där de största väggmattorna hänger. Närmast blir det vid två tillfällen i maj.
– Jag blev väldigt glad och uppfylld av att få vara med i det här projektet, säger Helena Franzén som tog till sig ordet "passion" ur utställningstiteln, då hon själv ägnat hela sitt dansliv åt att bli uppfylld av rörelse.
– Noa står för det här att rörelse är ett språk, att det inte ska broderas. Hon ville ta bort alla krusiduller kring rörelse, och var verkligen ärlig och rak i att kommunicera med kroppen. Denna tysta kommunikation är så fin, fortsätter Franzén.
I en annan del av utställningen dansar Tea Harryson sina solon, solon som förändras över tid, med efterföljande workshops. Också hon har blivit tagen av Eshkols avskalade estetik, och berörd av att den äldsta i Eshkols dansgrupp är över 80 år.
– För mig, att få göra ett så här stort projekt, känns väldigt unikt, jättespeciellt och häftigt, säger Tea Harryson.
I Harrysons uppdrag ingår också Dansmaskinen i juni, en workshop som ska mynna ut i en föreställning.
Vid pressvisningen var Valdemarsviks kulturskola på besök, ett exempel på hur alla åldrar tar del av utställningen.
Två norska dansare framträder vid Kulturnatten i höst. Då kommer också Eshkols dansgrupp The Chamber Dance Group för ett exklusivt gästspel.