Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Bildskatt med ömsinta bilder av den svenska tanten

Kärleksfulla svartvita bilder av den utrotningshotade tanten. Nu visas fotoutställningen "Tanter!" på Arbetets museum, ett tidsdokument av den alltför tidigt bortgångne Corren-fotografen Bernt-Ola Falck.

Ulrika Sparre som var gift med Bernt-Ola Falck förvaltar hans arv, här bildskatten "Den svenska tanten" som visas på Arbetets museum i Norrköping från den 13 maj. "Tanter!" heter utställlningen.

Ulrika Sparre som var gift med Bernt-Ola Falck förvaltar hans arv, här bildskatten "Den svenska tanten" som visas på Arbetets museum i Norrköping från den 13 maj. "Tanter!" heter utställlningen.

Foto: Susanna Beskow Norgren

Norrköping2023-05-13 08:00

Bildskatten har legat i en låda märkt "Den svenska tanten" hemma hos Bernt-Ola Falcks livskamrat och änka Ulrika Sparre. När bilderna nu ställs ut på Arbetets museum är det första gången i stort sett hela samlingen visas för allmänheten. Det är ömsinta porträtt av tanter mitt i vardagen, på stan, på landsbygden och i hemmet. 

– När Ulrika kom till oss och visade de här bilderna blev jag förälskad direkt och kände att det här måste vi visa, säger Sara Grevlund, intendent på Arbetets museum.

– De är så vackra och har så mycket kärlek och värme i sig. Det är otroligt hur han har kunnat närma sig de här tanterna och fånga dem så man känner att man känner dem. Man vet nästan om de är busiga eller stränga. 

undefined
Två klassiska tanter i kappa och hatt.

Bernt-Ola Falck var fascinerad av den äldre generationen och kände att tanten var utrotningshotad. Bilderna från 1980-talet och framåt, 44 bilder tagna under cirka femton år, i Linköping och Vetlanda, visar tanter i hatt och kappa och med handväska, tanter som man inte ser lika mycket på gatorna längre, säger Grevlund och talar om mycket nostalgi och igenkänning.

Samtidigt har faktiskt tanten fått ett slags uppsving, det är trendigt hos den yngre generationen att vara lite tantig, säger Grevlund. 

undefined
En ömsint bild i utställningen.

Ulrika Sparre vittnar om Bernt-Ola Falcks människointresse, och om blicken för situationer. 

– Han tyckte om äldre människor, säger Ulrika Sparre och berättar också att han uttryckt att kameran blev hans biljett till de sammanhang där han ville vara, med kameran kan man krypa nära någon.

undefined
Fotografen Bernt-Ola Falck (1962-2006).

Den prisbelönte fotografen Bernt-Ola Falck, benämnd "Falcköga", hann med mycket under sitt allt för korta liv. Han föddes i Vetlanda 1962 och började redan som sjuttonåring arbeta som frilansfotograf för Vetlanda-Posten. 1984 anställdes han som pressfotograf på Östgöta-Correspondenten i Linköping, där han senare även blev bildchef. Han uppmärksammades för sina featurereportage och porträtt.

Vid sidan av sina anställningar arbetade han med egna fotoprojekt som resulterade både i utställningar och i olika böcker, bland annat om skådespelaren Anita Björk. Bernt-Ola Falck dog 2006, 44 år gammal, efter en lång kamp mot skelettcancer.

undefined
Intendent Sara Grevlund är glad över att kunna visa Bernt-Ola Falcks fina tantbilder.

Tantbilderna har hamnat i en fin kontext på Arbetets museum menar både Sparre och Grevlund. Här finns till exempel "Den svenska tanten" av Susanna Arwin. 

Utställningen visas från 13 maj till den 3 september 2023. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!