Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Torgny Maurer (SD) vill gärna styra i Finspångs kommun

En eftermiddag tidigare i veckan träffade jag Lise-Lott Öhr på Linds café. Hon är gruppledare för Vänsterpartiet i Finspångs fullmäktigeförsamling.

Lise-Lott Öhr är gruppledare för Vänsterpartiet i Finspång. Hon har tänkt igenom det här med mål och styrning i politiken.

Lise-Lott Öhr är gruppledare för Vänsterpartiet i Finspång. Hon har tänkt igenom det här med mål och styrning i politiken.

Foto: Widar Andersson

Krönika2024-03-22 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vänsterpartiet har 4 av de totalt 45 mandaten i fullmäktige. Tidigare samma dag talade jag med Sverigedemokraternas gruppledare i Finspång, Torgny Maurer. Han leder fullmäktiges nästa största partigrupp med tio mandat. Vi sågs i kommunhuset, i det rum som oppositionspartierna SD och V delar på. 

– Fast jag har aldrig sett att någon vänsterpartist har varit här, sade Torgny Maurer.

Jag har rotat lite grann i alla de olika mål och "styrdokument" som finns i Finspångs kommun: Den strategiska planen för Finspångs kommun tyngs – utöver 11 fokusmål – även av 17 globala mål där kommunens medarbetare tvingas lägga arbetstid på att skriva långa inlagor om vad kommunen ska göra för att matcha mål som "ingen hunger" och "sanitet för alla". Är alla dessa (minst 144) mål och styrdokument något att ha eller är de mest politiskt fluffluff?

Jag beslutade mig för att höra av mig till gruppledarna i de sju partier som finns i fullmäktige och be om ett samtal om dessa frågor.

Jag fick blixtsnabba svar från gruppledarna. Alla sa ja. Förra veckan berättade jag om mitt möte med den borgerliga oppositionens företrädare i Moderaterna och Kristdemokraterna och om min sittning med kommunledningens partiföreträdare i Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet. 

Torgny Maurer arbetar till vardags som väktare på industrin där han arbetar tvåskift. Han ger inte särskilt mycket för alla fokusmål och globala mål som förekommer i den strategiska planen för Finspångs kommun.

undefined
Torgny Maurer är ordförande och gruppledare för SD i Finspång. Han känner sig allt mindre "yvig och spretig" i kommunpolitiken.
undefined
Lise-Lott Öhr är gruppledare för Vänsterpartiet i Finspång. Hon har tänkt igenom det här med mål och styrning i politiken.

– Som jag ser det så behöver vi framförallt konkreta mål för hur eleverna ska uppnå goda resultat i skolan och för hur vården och omsorgen av äldre och sjuka människor i kommunen ska hålla hög kvalitet, säger han och lägger till att han också gärna vill slå ett slag för mer gedigna planer för vatten och avloppsfrågorna i kommunen. 

Torgny Maurer har varit med i kommunpolitiken i Finspång i tio år.

– När jag först kom in i politiken så var jag nog lite väl yvig och spretig, jag visste ju inte så mycket om hur saker och ting fungerade. Vårt mål är att komma in och styra i kommunen och då behöver vi kunna ge och ta för att göra Finspång bättre på riktigt för folk som bor här, säger han.

Lise-Lott Öhr (V) och jag talar en hel del om vad som kommer att hända med Bergska gymnasiet i Finspång framöver. Kommunledningen har ett förslag som kommer upp på kommunstyrelsen om att av besparingsskäl pausa intaget till årskurs 1 höstterminen 2024 (intervjun gjordes innan beslutet fattades). V, M och KD vill att frågan ska utredas bättre och avgöras av fullmäktige. Hur SD ställer sig är lite oklart.

– Vi är lite av vågmästare. Å ena sidan har vi ett bra gymnasium i Finspång (CNG) men å andra sidan borde kanske Bergskas framtid utredas mer noggrant, säger Torgny Maurer.

Lise-Lott Öhr arbetar som lärare på SFI (svenska för invandrare) i Finspång. Hon är ny i rollen som folkvald politiker. Efter valet 2022 tog hon över som gruppledare. Vänsterpartiet har tidigare vid några tillfällen ingått i den politiska majoriteten med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Men nu är det opposition som gäller.

– Som parti vill man ju förstås allra helst vara med och styra. När det nu är som det är så kan jag ju tycka att det rent privat för mig är bra att få en chans att växa in i rollen som gruppledare utan att samtidigt ha hela ansvaret för kommunen, säger Lise-Lott Öhr. 

Hon har tänkt igenom det här med styrning och mål. 

– Som politiker är det framförallt den ram som budgeten ger som vi ska ha koll på. Jag tycker att vi får den uppföljning av hur det går som man kan begära. Sedan har ju varje parti sina egna detaljer i helheten som man tycker är av extra stor strategisk vikt. Att partierna sätter fokus på just de detaljerna; det är väl vad politik handlar om, säger Lise-Lott Öhr. Hon lyfter fram en "detalj" som extra strategisk för Vänsterpartiet.:

– Det bästa vi kan ge våra barn är en god utbildning, säger hon. Och hon tycker att kommunen bör rensa i den digra floran av styrdokument och mål.

– Låt oss börja med att ta bort de mål som ingen känner till och som inte betyder något alls, säger Lise-Lott Öhr. 

När det gäller partiets frånvaro i det gemensamma partirummet med SD har hon ett kort svar:

– Som vänsterpartister föredrar vi att ha våra möten i rum som inte är pyntade med SD-propaganda, säger hon med ett lätt leende i mungipan.