Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Städroboten kommer inte att lösa Finspångs problem

Det är i kommunstyrelsen som det händer. De elva ordinarie ledamöterna i Finspångs kommunstyrelse har insyn och påverkansmöjlighet i det mesta som händer och sker i samhället.

Den här roboten är kanske inte urtypen för en städrobot som förekommer i texten här nedan. Men det är en robot som kan åta sig uppgifter som idag endast utförs av människor.

Den här roboten är kanske inte urtypen för en städrobot som förekommer i texten här nedan. Men det är en robot som kan åta sig uppgifter som idag endast utförs av människor.

Foto: Jennie Ringquist

Krönika2023-10-06 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter valet hösten 2022 så leds Finspång av en kommunstyrelse (KS) som består av Mats Annerfeldt (S) Hugo Andersson (C) Inge Jacobsson (M) Riitta Leiviskä-Widlund (S) Jan-Erik Heintze (S) Anne Kron (S) Mikael Wallin (L) Torgny Maurer (SD) Pia Bågenholm (SD) Per-Olov Strandberg (M) Lise-Lott Öhr (V). Den styrande koalitionen som består av S, C och L har majoritet i KS med sex röster mot fem. Men i kommunfullmäktige där de 45 folkvalda ledamöterna har sina platser har de fyra partierna SD, M, V och KD majoritet med 23 röster mot de styrande partiernas 22. Kristdemokraterna blev dock för små i valet 2022 för att av egen kraft ta en ordinarie plats i kommunstyrelsen. Därför kan socialdemokraten Mats Annerfeldt styra som ordförande i KS. 

När jag läser protokollen från KS två senaste möten den 13 och 20 september så är det just bredden och mångsidigheten i uppdraget som slår mig allra tydligast. En stor del av protokollet upptas av de beslut som andra nämnder har tagit på delegation av kommunstyrelsen. Här finns till exempel ett stort antal beslut om att bevilja inackorderingstillägg och resebidrag för gymnasieelever från Finspång som studerar vid utbildningscentrumen i Vreta och Himmelstalund, på Nyköpings gymnasium eller vid andra skolor. Här finns beslut om ja eller nej till skolskjuts och en mängd annat smått och gott. Beslut som när de kortfattat räknas upp i ett protokoll kan kännas små och futtiga. Men som ofta betyder väldigt mycket för den enskilde eleven/familjen. 

Det första beslutet på kommunstyrelsens möte den 13 september är att bevilja styrelsen för Stiftelsen Häfla hammarsmedja ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2022. Fjolåret var ett bra år för hammarsmedjan. Man gjorde ett plusresultat på lite drygt 111 000 kronor. Vilket var bra jobbat med tanke på att utgifterna omslöt lite drygt en halv miljon kronor. 

Senaste gången jag besökte Häfla hammarsmedja var i början på november 2020. Jag och guiden, stiftelsestyrelseledamoten och SMHI-legendaren Torbjörn Zimmerman hade ett "Coronamöte" med respektfulla avstånd och utomhusfika. Det är en fantastisk anläggning med en gripande och lärorik historia. Det känns fint att hammarsmedjan drar folk och intäkter. 

Hammarsmedjan i Häfla har sina rötter i det sena 1600-talet. En punkt längre ner på KS dagordning handlar om att säga ja eller nej till en ansökan från det som kallas "sektor samhällsbyggnad" (där kommunens avdelning för skötsel och underhåll av fastigheter ingår) om anslag för att köpa in en städrobot för 260 000 kronor. Förvaltningen säger att de "tittat på flera olika typer av högintelligenta och helautomatiserade städrobotar" innan de kom fram till den robot de helst ville investera i. Torgny Maurer och Pia Bågenholm från SD yrkar på avslag. Sverigedemokraterna säger sig inte ha någonting mot städrobotar. Men Maurer/Bågenholm anser att sektor samhällsbyggnad kan betala för sin robot med de medel som de redan blivit tilldelade. Hugo Andersson (C) vill å sin sida att kommunstyrelsen ska säga ja till att använda anslaget för "avsatta investeringsmedel för digitalisering" för att bevilja ett robotinköp. Så blir också beslutet. 

Kommunstyrelsen fattar även beslut om att bevilja 154 000 kronor till FAIK Bandy för att möjliggöra att klubben kan spela i allsvenskan trots att den egna hemmaisen på Grosvad inte är tillräckligt bra för spel i den näst högsta serien. Det lär bli till att hyra isbanan i Katrineholm för att kunna spela. Bandyn och Grosvad är en riktig seg långbänk i Finspång. Tidigare i livet var jag ordförande i fritidsnämnden i Falu kommun där den forna storklubben Falu BS drogs med stora ekonomiska problem. Jag vet att det är svårt att i nuet säga nej till fler lån och krediter till klassiska idrottsklubbar. Men ska bandyn i Finspång ha en framtid så krävs en flytt från Grosvad och en hall. Det krävs privat kapital för att skapa den framtiden. 

Finspångs framtid som en större tillväxtkommun var också på dagordningen. Organisationen "Tillväxt Finspång" sjunger på sista versen. Kommunstyrelsen beviljade drygt 937 000 kronor för driften fram till midsommar 2024. Sedan ska något nytt vara upphandlat. Vänsterpartiet ville säga nej redan nu. SD ville skjuta upp beslutet. Så här tror jag: Ska det bli något med tillväxten så behöver Finspång blicka utåt istället för inåt.