Mötet hade en diger dagordning och sammanträdet pågick i tre timmar. I kommunstyrelsen finns elva beslutande politiker och lika många ersättare. Alla ersättare var inte närvarande. Men ett tjugotal politiker och ungefär lika många tjänstemän fanns på plats.
Ledamöterna och ersättarna i kommunstyrelsen är valda av kommunfullmäktigeförsamlingen. I fullmäktige sitter 45 folkvalda politiker från sju partier. Efter valet i september 2022 bildade Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna en koalition som styr i minoritet med 22 mandat. Det finns alltså en teoretisk chans att de andra fyra partierna skulle kunna samla ihop en majoritet med ett mandat mer än S, C och L. Att något sådant skulle ske är dock inte särskilt troligt. Av protokollet från kommunstyrelsemötet att döma så är de styrande politikerna överens om i stort sett allt. Det är i princip endast SD: s gruppledare Torgny Maurer som vid något enstaka tillfälle går emot den allmänna meningen. När kommunstyrelsen ska besluta om årsredovisningen för 2022 så vill Maurer skjuta upp beslutet eftersom det inte finns något "mångkulturellt bokslut" i handlingarna. Maurer vill, med instämmande av sin partikamrat Lars Svensson att en redogörelse för migrationens "intäkter och utgifter" ska finnas i årsredovisningen. Det vill dock ingen annan. Eftersom SD har två av de elva platserna i kommunstyrelsen så blir det inget mångkulturellt bokslut.
Utöver Maurer och Svensson från SD så sitter Mats Annerfeldt (S), Hugo Andersson (C), Inge Jacobsson (M), Frida Granath (S), Jan-Erik Heintze (S), Anne Kron (S), Mikael Wallin (L), Per-Olov Strandberg (M) och Lise-Lott Öhr (V) i kommunstyrelsen. Mats Annerfeldt från Socialdemokraterna är ordförande.
På dagordningen finns många stora, besvärliga och viktiga frågor för Finspångs utveckling. Många av frågorna är "ältade" fram och tillbaka under många år. Snabba lösningar är inte något kännetecken för kommunala förvaltningar. Vilket i minst nittionio fall av hundra är mycket bra. Samhällsförvaltning är ett grannlaga uppdrag. De folkvalda agerar på medborgarnas uppdrag och förvaltar deras skattepengar och avgifter.
Kommunstyrelsen är ett slags samlingsregering där man oftast strävar efter enighet och samsyn på väsentliga områden. De gemensamma verklighetsuppfattningar som enigheten i kommunstyrelseprotokollen manifesterar är en stor tillgång för Finspångs innevånare. Vilket inte betyder att det inte finns oenigheter under resans gång i stora frågor som till exempel investeringar, markanvändning, besparingar, med mera. Oenigheterna följer sällan enbart partilinjerna utan kan bero på var i kommunen ledamöterna bor och/eller deras yrkesmässiga relationer och sådant. Genom diskussioner och beredningar och möten så jämkas åsikter samman och det formas majoriteter.
På kommunstyrelsemötet femte april avgjordes möjligen en seg långkörare. Det gamla stationshuset nere vid Bildningen har utretts. Förvaltningens utredning föreslog att huset skulle renoveras och sedan bli arbetsplats för några kommunala förvaltningar. På Mats Annerfeldts förslag fattade politikerna istället ett enigt beslut om att "inte medge investering i stationshuset med hänvisning till besparingar och hög förväntad hyresnivå (--) och att senare eventuellt "uppdra till förvaltningen att försälja fastigheten."
I ett annat ärende togs också ett enigt beslut som säkerligen kommer att ha stor betydelse för Finspång i allmänhet och för Rejmyre i synnerhet: "Att sälja fastigheten Rejmyre 1:108 (Reijmyre glasbruk) till Viktor Söderberg för en krona". Man beslutade också att "följa" det kommunala bolaget FFIA: s beslut att sälja två andra fastigheter i anslutning till glasbruket Att till Viktor Söderbergs bolag, Goldcup 32952 AB. Det är ett stort beslut där kommunen för "alltid" tar på sig ansvaret för den förorenade marken vid glasbruket. Utan det ansvaret hade försäljningen varit omöjlig att genomföra. Nu får Viktor Söderberg en chans att lyfta området. Och orkar inte han och hans bolag hela vägen så kommer eventuellt nya ägare efter honom att ha bättre villkor för utveckling av glasbruket som lönsamt besöksmål och attraktiv arbetsplats.
I övrigt sa man enigt nej till ett medborgarförslag om gång/cykelbro över Skutenbron och började behandla den heta frågan om "Översyn Finspångs skolstruktur, förskola och grundskola".