Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Han hade aldrig tidigare satt sin fot i Rejmyre

Det här är första delen av en tredelad krönika om Viktor Söderberg och Reijmyre Glasbruk. Artikel fortsätter i morgon fredag och avslutas på lördag den 11 mars. Mycket nöje!

Viktor Söderberg

Viktor Söderberg

Foto: Widar Andersson

Krönika2023-03-09 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Viktor Söderberg lyfte varsamt upp en av de stora "Ebba-krukorna" och räckte över till mig. Ebba är en vacker och mäktig pjäs. Den väger sina kilo men känns ändå lätt och smäcker. 

– Att handblåsa en så här stor kruka med alla utstickande bubblor; det ställer krav på glasblåsaren! Utöver hantverksskickligheten i sig själv så behövs starka lungor och starka armar för att orka med arbetet, berättade Viktor för mig.

Det är arkitekten Thomas Sandell som formgivit krukan. Krukan Ebba var den första produkten som Viktor Söderberg lät ta fram som VD på Reijmyre Glasbruk. Vi träffades häromdagen på Östermalm i Stockholm där Reijmyre har ett så kallat "showroom" för sina produkter. 

Viktor är ekonom och jurist från Handelshögskolan respektive Stockholms universitet. Efter att glasbruket gick i konkurs 2018 gick Viktor Söderberg tillsammans med Ulf Rosén in och drev företaget vidare. Ulf Rosén är yngsta barnet till Reijmyreikonen Lennart Rosén som ägde och utvecklade Glasbruket under ett kvarts sekel fram till 1975. Ulf är uppväxt i Rejmyre. Efter en lång karriär inom glasindustrin kom han tillbaka som delägare av Reijmyre Glasbruk 2015. Han frånträdde som delägare efter en period och senare gick bolaget som sagt i konkurs. 

– Vår familj och familjen Rosén kände varandra, det var så jag kom i kontakt med glasbruket i Rejmyre. Jag och Ulf hade ett bra samarbete under ett par år. Men Ulf kände att pensioneringen närmade sig och ville trappa ned så jag fortsatte som ensam ägare från våren 2021, sa Viktor Söderberg. 

Glasbruket i Rejmyre har en rik och händelserik historia från 1810 och framåt. Konkursen 2018 var långtifrån den första krisen i företagets historia.  

1926 var det till exempel mycket nära att Reijmyre Glasbruk slutligen fick kasta in handduken. Ett par decennier tidigare hade en handfull av de cirka 60 glasbruk som fanns i Sverige - däribland Reijmyre, småländska Kosta och värmländska Eda - gått samman i ett gemensamt bolag. Avsikten var att försöka få till en bättre marknad som inte plågades av de pressade priser och den sviktande lönsamhet som överetableringen av glasbruk innebar. Det gemensamma aktiebolaget tillkom på initiativ från Reijmyres dåvarande ägare. Men när tiderna för glasbruken blev än sämre beslutade bolaget att lägga ner just bruket i Rejmyre. Det gick hårt till under det förra tjugotalet. För att förhindra att verksamheten vid bruket skulle återuppstå så sprängdes glasugnar och skorstenar i Reijmyre. Arbetarna vid bruket förhindrade dock sprängningen av den stora hyttans skorsten. Vilket underlättade för den återstart av bruket som drog igång i början av 1930-talet. Och den räddade skorstenen står kvar vid bruket än idag. 

Viktor Söderberg har ingen tidigare erfarenhet av att äga och driva industriverksamheter. Och han hade inte satt sin fot i Rejmyre innan han genom Ulf Roséns försorg började blir nyfiken på det konkursade glasbruket.

– Det är ju människorna som utgör värdet i glasbruket. Det finns en yrkesstolthet och ett engagemang som är imponerande både i företaget och i bygden i stort. Det jag kan bistå med är affärsutveckling och förhoppningsvis en ändamålsenlig ledning av företagets väg framåt, sa Viktor Söderberg.

Han är numera deltidsboende i Igelfors och pendlar fram och tillbaka till Stockholm. 

Fortsättning i morgon 10 februari

Karta: Reijmyre Glasbruk