Granskningen, som Folkbladet och NT rapporterade om för några dagar sedan, visar att det finns tre "utsatta områden" inne i Finspång. Med "utsatta områden" menas här delvis något annat än vad som avses när polisen lämnar sina årliga rapporter om utsatta stadsdelar i Sverige.
Polisen i Sverige listar för 2021 inte mindre än 61 stycken utsatta- särskilt utsatta- och riskområden. Två av dem finns i Östergötland, Skäggetorp i Linköping och Navestad i Norrköping. Enligt polisen är ett utsatt område ett: "Geografiskt avgränsat område som karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Påverkan kan utgöras av direkta påtryckningar, exempelvis genom hot och utpressning, eller indirekta, som offentliga våldshandlingar som riskerar att skada tredje man, narkotikahandel som bedrivs öppet och ett utåtagerande missnöje mot samhället. Effekten blir att de boende i området upplever otrygghet, vilket i sin tur leder till en minskad benägenhet att anmäla brott och att medverka i rättsprocessen. Läget anses vara allvarligt."
Finspångs utsatta områden är enligt granskningen som presenterats Storängen, Hårstorp/Dunderbacken och Nyhem. Problemen i de tre stadsdelarna beskrivs i granskningen med bland annat följande ord: "I Storängen lever 35 procent på låg, ekonomisk standard och det är ett område med hög andel arbetslösa. (--) Många känner sig otrygga på Dunderbacks- och Hårstorpsområdet, att det är vanligt att socioekonomiskt utsatta grupper flyttar dit och att Gula" Nyhemsområdet anses stökigt."
Uppgifterna i kartläggningen är sannolikt inga nyheter för erfarna Finspångsbor. Nyheten är däremot att kommunen har velat göra en sådan här granskning av den sociala situationen i samhället. Man kommer otvivelaktigt att dra på sig en del kritik från dem som tycker att sådana här rapporter är onödigt utpekande och kanske rentav stigmatiserande; problemen kan förvärras när fler människor i de utsatta stadsdelarna börjar bete sig som "förväntat." Och sådana risker finns förstås. Låga förväntningar är nog sannolikt lättare att leva upp till än höga förväntningar.
De ledande i Finspångs kommun utgörs nu snart av en ny koalition där Socialdemokraterna styr tillsammans med Centerpartiet oh Liberalerna. Kommunvalet den 11 september innebar att den gamla koalitionen (med KD istället för Liberalerna) fick för få mandat för att fungera. Liberalerna gick däremot framåt i valet och ska nu för första gången sedan 2008-2010 ingå i Finspångs politiska styre.
S, C och L behöver raskt och handfast ta sig an den sociala kartläggningen som gjorts. Det vore mycket illa att låta den ligga och skvalpa som ytterligare en bekräftelse av segregationen i Finspång. Kommunen bör systematiskt arbeta med basala konkreta förbättringar av förskola, skola, vuxenutbildning och arbetsmarknadsdeltagande. Det är människors kunskaper, attityder och förväntningar som i grunden skapar, driver och förändrar livsvillkoren. Den som är anställningsbar, som har kunskaper och som känner förväntningar inifrån och utifrån på egenförsörjning och skötsamhet; den har tusen gånger bättre möjligheter att få ett bra och självständigt liv än den som fortsatt lever nedtryckt och bidragsberoende.
Finspångs kommun har begränsade resurser; så är det. Mitt råd är att i görligaste mån avstå från att slösa pengar och arbetstid på kortsiktiga och enskilda projekt av olika slag. Lägg istället den tillgängliga kraften på att förstärka och förbättra den ordinarie verksamheten i grundskolorna, i Svenska för invandrare och i vuxen- och yrkesutbildningen. De ordinarie verksamheterna finns där varje dag och varje termin och kan står för en stabil kontinuitet som inga tillfälliga projekt kan matcha.
Kartläggningen visar bland annat på en hög och nationellt avvikande "statisk" låg ekonomisk standard i Finspång. Vilket på vanlig svenska betyder att det är extra svårt för människor att ta sig ur problem som binder dem till bidragsförsörjning och/eller utanförskap av olika slag. Finspång är en hyfsat stor kommun men samtidigt ganska liten. Det finns ett "alla känner alla" syndrom som gör att misstro och låga förväntningar kan stänga in folk i dåliga livsvillkor. Det nya styret i Finspång behöver se till att sätta fart på den sociala rörligheten i kommunen. Några små steg i rätt riktning och i det verkliga livet kan betyda väldigt mycket för många.