Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Flera utsatta områden pekas ut i Finspång

En kartläggning har gjorts som pekar ut tre områden i Finspång som socioekonomiskt utsatta: Storängen, Hårstorp/Dunderbacken och Nyhem.

Många lyssnade på föreläsningen i Tillväxt Finspångs lokaler.

Många lyssnade på föreläsningen i Tillväxt Finspångs lokaler.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2022-09-24 09:00

Segregationskartläggningen har gjorts av konsultföretaget Urban Utveckling i samarbete med Finspångs kommun. Under torsdagen presenterades den vid olika platser i Finspång, bland annat i Tillväxt Finspångs lokaler.

– Utsatta områden har tagits fram utifrån arbetslöshet och socioekonomisk indelning, oavsett ursprung, säger Sara Svensson, folkbildningsutvecklare, Studiefrämjandet och projektledare vid Centralen i Finspång.

Resultatet pekar ut tre områden som utsatta.

undefined
Oliver Berger, utvecklingschef, Urban Utveckling, och Suada Talic, integrationssamordnare i Finspångs kommun, pratade om segregationskartläggningen under torsdagen.
undefined
Hårstorpsområdet är ett av de socioekonomiskt utsatta områden, som kartlagts.

– Det rör sig om Storängen, Hårstorp/Dunderbacken och Nyhem. Flera reagerar på att Storängen pekas ut, det beror på att det i kartläggningen ses som en del av Dunderbacken/Hårstorp, eftersom det gränsar till det området, säger Oliver Berger, utvecklingschef, Urban Utveckling.

Han påpekar att den låga, ekonomiska standarden är statisk i Finspång, men minskar i resten av landet.

– Då kan Finspång halka efter. Vi ser också att Finspång sticker ut när det gäller antalet unga vuxna som varken arbetar eller studerar. I Storängen lever 35 procent på låg, ekonomisk standard och det är ett område med hög andel arbetslösa, säger Oliver Berger.

Kartläggningen visar att många känner sig otrygga på Dunderbacks- och Hårstorpsområdet, att det är vanligt att socioekonomiskt utsatta grupper flyttar dit och att "Gula" Nyhemsområdet anses stökigt.

undefined
Många lyssnade på föreläsningen i Tillväxt Finspångs lokaler.
undefined
Dunderbacken ingår i Storängsområdet, enligt statistiken i den nya kartläggningen.

Vad kan göras för att förbättra situationen i utsatta områden?

– Vi planerar att fokusera på de områden som berörs. Göra besök, uppsöka verksamheter, anordna aktiviteter och möta folk där, framhåller Sara Svensson.

Målet är att försöka minska skillnader mellan områden.

– Det ska inte finnas bra och dåliga områden. Man ska inte undvika att flytta till områden för att man hör rykten, det blir en negativ spiral. Det är viktigt att alla människor känner sig sedda, säger hon.

undefined
Oliver Berger, utvecklingschef Urban Utveckling, berättade om kartläggningen.
undefined
Nyhem är ett av områdena som pekas ut i kartläggningen.

Arbetet planeras att sätta igång under hösten.

– Vi kommer att försöka punktmarkera dessa områden med uppsökande verksamhet, eventuellt tillsammans med Familjecentralen, där Studiefrämjandet är samarbetspartner med kommunen. Vi planerar att samarbeta mycket med Familjecentralen framöver, med exempelvis familjestödsgrupper, konstaterar Sara Svensson.

Projektet finansieras av Delegationen mot Segregation (DelMos).

Graden av socioekonomisk utsatthet mäts ofta utifrån inkomst, sysselsättning, utbildningsnivå, boendestandard, andel brott eller andel som lever i fattigdom.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!