Fullmäktigemötet på den sena måndagseftermiddagen i Norrköping kom att bli smått historiskt. På onsdag den 29 september släpper staten på sina restriktioner för möten och sammankomster av olika slag. Det betyder att från och med mötet i oktober så återgår man till fysiska möten.
– Den som anser sig ha personliga särskilda skäl att närvara digitalt får anmäla det till mig så får vi diskutera om det finns några sådana skäl eller inte, sa fullmäktiges ordförande Maria Sayeler Behnam när hon öppnade mötet. Hon meddelade också lite kryptiskt att restriktionerna "finns kvar för ovaccinerade personer". Frågan är vad det betyder? En annan fullmäktigenyhet var mer klar och tydlig. Från och med januari 2022 så ska fullmäktige sammanträda dagtid mellan nio på förmiddagen och som längst fram till halv fem på eftermiddagen. Långa kvällssittningar i fullmäktige är således snart ett minne blott i Norrköping. Utvecklingen har varit på gång under lång tid. Fullmäktiges ålderman Gunnar Bredin berättade nyligen att när han började sin bana så började mötet på kvällen och pågick tills det var färdigt; det kunde pågå hela natten om det var så. Sedan infördes en stopptid för fullmäktiges möten till klockan 22. Och nu blir det dagtid. Är väl sunt och riktigt.
Fullmäktiges mötesformer i alla ära. Det viktiga är trots allt mötenas innehåll. Ibland - som denna dag - finns det inte så många färdigberedda ärenden för de folkvalda att besluta om. Då blir det en rad informationspunkter istället. Och det kan bli nog så intressant. Statsvetaren Johan Wänström från Centrum för kommunstrategiska studier vid Campus Norrköping talade om "utmaningar" för den kommunala demokratin. En av Wänströms spaningsvarningar inför framtiden är risken för fortsatta och ökade statliga regleringar som drar undan beslutskraft från politikerna. En annan informationspunkt stod näringslivsdirektören Pontus Lindblom och samhällsbyggnadsdirektören Anna Selander för. Genom inte minst Sophia Jarls (M) försorg blev denna infopunkt ganska så laddad. Sophia Jarl tyckte sig höra att Pontus Lindblom spelade ner betydelsen av den mest kritiska undersökningen från Svenskt Näringsliv. Jag anade något liknande faktiskt. Kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S) önskade sig klokt att man kommer bort från ordningen att "oppositionen skäller på det som är dåligt medan kommunledningen talar om det som är bra." Vikmång vill se mer av gemensamma tag när det gäller att förbättra det som inte fungerar. Bra talat!
Den första beslutspunkten på mötet gällde partistöd; pengar som ges till invalda partier. Här gav Darko Mamkovic den bottenlösa fräckheten ett ansikte. Mamkovic uteslöts ur SD förra året. Vid tiden för uteslutningen var han oppositionsråd med ett arvode på nästan 70 000 kronor i månaden. Mamkovic stannade kvar i fullmäktige som vilde och behöll arvodet. På måndagens möte begärde han att partistödet skulle skäras ner! En bra början på nedskärningen är i så fall att han lämnar tillbaka den miljon han hinner roffa åt sig innan mandatperioden är slut.
Fullmäktigemötets andra och sista beslutspunkt var desto smakligare. Nya riktlinjer för kosten - mat i skolor och äldreomsorg - antogs under ledning av Karin Jonsson (C). Reglerna för så kallad specialkost i skolan skärptes rejält. Det är på tiden. Specialkostens kostnader och arbetsbelastning har rusat i höjden. Nu ska det krävas medicinska skäl och intyg för att få någon annan mat än det breda utbud som redan serveras.