Vindkraften blåser bort tankar om ett nytt hotell

Catharina Roos

Catharina Roos

Foto: Widar Andersson

Debatt2021-08-31 08:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Finspång ligger långt ner på listan bland Sveriges kommuner vad gäller nyföretagande. För att starta ett företag som ett hotell behövs ett bra företagsklimat där en nyetablering ges goda grundförutsättningar. Det krävs också riskbenägna entreprenörer som vågar ta steget. Kommuner ska inte driva denna typ av företag. Det blir en ohållbar konkurrenssituation för dem som satsar kapital och energi och som i slutändan inte har tillgång till kommunens ekonomiska resurser. Kommunens uppgift är att skapa förutsättningarna och goda villkor. I Finspångs fall och som en kommentar på artikeln i Folkbladet 23 augusti kring hur man ersätter Hotel De Geers plats så krävs följande: Kommuninvånarna i Finspång väntar på svar från politikerna hur de ställer sig till Holmens planerade 77 vindkraftverk i Norrköping/Finspång. Så länge ovisshet råder angående deras inställning finns inga marknadsförutsättningar. Nu gäller det att få klarhet i om vindkraftsplanerna blir av eller ej, och besked om hur visionen 30/35 ska genomföras i praktiken. 

Inga turister vill besöka områden med vindkraftsverk av den storlek och antal som planeras i Finspång. Blir det av så påverkas uthyrningsstugor, vandrarhem och även centrumhotell. Fastighetsvärden kommer att sjunka kraftigt och som företagare tar man sig en ordentlig fundering kring kommunens vision om framtiden. 

Som hotellföretagare ser jag, för egen del i nuläget inga förutsättningar för att starta ett nytt hotell i Finspång och avvaktar med stort intresse de olika politiska partiernas ställningstagande i frågan om Holmens vindkraftsetablering