Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Det är prioriterat att få till en ny hotelletablering"

Efter beskedet om att Hotel de Geer avvecklar sin verksamhet efter årsskiftet har det lyfts funderingar och oro kring hur Finspång ska klara av besökare och turister.

"Det är därför det är prioriterat att arbeta aktivt för att få till en ny hotelletablering i stan", säger Anna Lövheim, verksamhetsledare på Tillväxt Finspång, med tanke på avvecklingen av Hotel de Geer.

"Det är därför det är prioriterat att arbeta aktivt för att få till en ny hotelletablering i stan", säger Anna Lövheim, verksamhetsledare på Tillväxt Finspång, med tanke på avvecklingen av Hotel de Geer.

Foto: Emilie Jurak/Mikael Grip

Finspång2021-08-23 08:00

Johnny Clausen, ägare av Alléhotellet, berättar om sina tankar kring situationen.

– Jag, och många andra, har full förståelse för beslutet som familjen Bergström har tagit om Hotel de Geer och det är såklart ledsamt att det sker. Det är allmänt känt att det är en bransch som lidit svårt av pandemin, säger Johnny Clausen.

– Men man kan undra hur kommunen tänker här, med tanke på den utveckling de vill se i kommunen. Hur ska Finspång nu kunna husera servicetekniker, konsulter och flera andra till alla industrier och locka turister, frågar sig Johnny Clausen.

undefined
Johnny Clausen, ägare av Alléhotellet, undrar varför inte Finspångs kommun har gjort något åt att förhindra att hotellet går i graven.

Övernattningsmöjligheter är en stor del av vad som krävs i en kommun för att kunna dra till sig turister. Det finns fortfarande boende för besökare i kommunen.

– Risken finns att det kommer bli allmän kännedom om att det kan bli svårare att få ett hotellrum i Finspång. Då kanske många vänder sig till Norrköping direkt. Man undrar varför inte Finspångs kommun har gjort något åt att förhindra att hotellet går i graven, speciellt med tanke på kommunens framtidsutsikter, säger hotellägaren.

undefined
Hugo Andersson (C), miljö- och samhällsbyggnadsråd, berättar att det finns flera valmöjligheter för besökare i FInspång att övernatta.

Hugo Andersson (C), miljö- och samhällsbyggnadsråd, förklarar att Finspångs kommun jobbar hårt med sin turist- och besöksnäring och känner ingen oro kring hotellsituationen.

– Får man önska är det klart att vi vill ha ett stort och fint hotell mitt i byn, men det senaste året har allt i den branschen gått dåligt. När det kommer till turismen finns det flera valmöjligheter för besökare, i form av hotell och stugor som finns att hyra. Skulle vi komma till den punkten att det blir ett problem får kommunen hjälpas åt med de övernattningsmöjligheter som finns kvar, förklarar han.

Det är inte förbjudet för en kommun att äga och driva hotell.

– Nej, men det är ingenting vi planerar att göra, säger Hugo Andersson.

undefined
Det finns fortfarande boende för besökare i kommunen.

Anna Lövheim, verksamhetsledare på Tillväxt Finspång, delar oron tillsammans med Finspångsborna, men vill lägga fokus på att skapa det bästa för Finspång utifrån situationen.

– Vi är väldigt måna från Tillväxt Finspångs sida att bidra till en ny hotelletablering. Försöka få folk i hotellbranschen att få upp ögonen för möjligheterna som finns i kommunen, förklarar hon.

De nya ägarna av fastigheten har planer på att skapa hyresrätter, vilket verksamhetsledaren väljer att se som en möjlighet för Finspång. 

– Samtidigt vill jag säga att det förstås är bra att det blir bostäder för det är en stor efterfrågan på det med. Sedan är det aldrig bra att det försvinner en verksamhet som behövs, säger Anna Lövheim.

undefined
Anna Lövheim, verksamhetsledare på Tillväxt Finspång, delar oron tillsammans med Finspångsborna, men vill se möjligheterna.

Även Anna nämner att det finns stor förståelse för ägarna på Hotel de Geer och beslutet som tagits.

– De har drivit sitt hotell länge och det kan finnas en önskan att göra annat, det måste man ha respekt för. Men för Finspång som plats så är ett bra hotell jätteviktigt. Det är därför det är prioriterat att arbeta aktivt för att få till en ny hotelletablering i stan, förklarar hon.

Tillväxt Finspång har målet att nå 35 000 invånare år 2030 och ur deras perspektiv är nedstängningen av hotellet en förlust, men som måste ses som en del i en helhet.

– Man får inte bara titta på hur situationen ser ut just nu, utan se möjligheterna i vad det kan leda till framåt. Vad som kan upplevas som en förändring som oroar, kan på sikt också öppna upp för nya möjligheter. Jag väljer att se det som en möjlighet, avslutar Anna Lövheim.

undefined
En av de hotell som finns kvar är Slotthotellet.
Vision 30/35

Tillväxt Finspång är en ekonomisk förening som bildades 2018 och har en styrelse med representanter från näringsliv, politik samt kommun.

Tillväxt Finspång är den organisation som fått uppdraget att utveckla varumärket Finspång och som ska leda arbetet mot tillväxtmålet Vision 30/35.

Vision 30/35 innebär bland annat att Finspång har 30 000 invånare år 2035. Visionen omfattar höga ambitioner vad gäller utbildning, sysselsättning, kulturliv och en social och hållbar utveckling.

Karta: Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!