Valfriheten för dig som kvinna har kraftigt begränsats

Socialdemokratisk ovilja mot privata aktörer går före kvinnors rätt att välja.

Annicki Oscarsson (KD) är en av de borgerliga regionpolitiker som idag svarar på en tidigare debttartikel av Lena Micko (S)

Annicki Oscarsson (KD) är en av de borgerliga regionpolitiker som idag svarar på en tidigare debttartikel av Lena Micko (S)

Foto: Annica Hesser

Debatt2023-02-17 07:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under senare år har gynekologisk vård i stor utsträckning överförts från kvinnoklinikerna till primärvården, samtidigt som några av de gynekologer som har haft privata mottagningar försvunnit. Valfriheten för dig som kvinna har kraftigt begränsats, det ändrar vi på nu.

Det har hela tiden funnits ett starkt motstånd kring att vara hänvisad till sin vårdcentral med gynekologiska besvär. Många kvinnor är helt enkelt inte bekväma med att göra gynundersökningar på vårdcentralen, utan man vill själv kunna välja sin gynekolog. 

Det här missnöjet bekräftar Lena Micko (S) i en debattartikel (Folkbladet 10/2). Därför kan vi inte låta bli att förvånas över hennes slutsats; att fortsätta precis som det är. Dvs att kvinnor fortsatt ska hänvisas till vårdcentralerna med gynekologiska besvär – oavsett det motstånd som finns. 

Socialdemokraterna säger nämligen nej till att det ska finnas alternativ och valmöjligheter för kvinnor när det handlar om gynekologisk vård. Den socialdemokratiska oviljan mot privata aktörer går före kvinnors rätt att välja. 

Vi är stolta över att ha fattat beslut om att införa vårdval inom öppenvård för gynekologi. Det lovade vi våra väljare och genomför nu i enlighet med det. Och självklart kommer riskanalyser m.m. att göras i sedvanlig ordning, det kan Micko vara helt trygg med. 

Östgötasamverkan står på kvinnornas sida i det här. Vi har lyssnat på er önskan om bättre vård och ökad valmöjlighet för något så intimt som gynekologisk vård. Frågan är vems sida Socialdemokraterna står på?