Svar till SD: Vindparken i Långgrund är bra för miljön

Svea Vind Offshore har arbetat med den havsbaserade vindparken Långgrund sedan 2015.

Svea Vind Offshore svarar idag på en debattartikel i Folkbladet där Sverigedemokraterna i Söderköping och Norrköping förklarade att de var motståndare till vindparken i Långgrund.

Svea Vind Offshore svarar idag på en debattartikel i Folkbladet där Sverigedemokraterna i Söderköping och Norrköping förklarade att de var motståndare till vindparken i Långgrund.

Foto: Skärmklipp från film av Svea Vind Offshore

Debatt2023-03-04 09:21
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vindparken skulle kunna leverera el och bidra till lägre elpriser för hushåll och företag redan år 2028. Utbyggt fossilfri elproduktion är dessutom en förutsättning för elektrifieringen av regionens energiintensiva industri, och dess fortsatta möjligheter att skapa konkurrenskraft och arbetstillfällen. I en debattartikel i Folkbladet (25/2) påstår Sverigedemokraterna i Norrköping och Söderköping  att projektet skulle leda till ”omfattande miljöförstöring”. 

De lyfter också frågor om ägandet i det spanska energiföretaget Iberdrola, som vi samarbetar med. Iberdrola är ett börsnoterat företag med tiotusentals aktieägare. De bygger havsbaserad vindkraft i flera europeiska länder, exempelvis i Frankrike, Storbritannien, Tyskland och USA. Iberdrola rankas som ett av världens mest hållbara företag, på plats 24 i ”Global 100”. Den som tror att Sverige kan klara klimatomställningen utan internationellt kapital tar miste. 

Vad Sverige och EU behöver är kraftfulla investeringar i en robust energiförsörjning som minskar vårt beroende av bränsletillförsel från totalitära stater. Projektets påverkan på miljön utreds noggrant av många olika experter och beskrivs därefter i vår tillståndsansökan. Flera expertmyndigheter kommer också att yttra sig. Mark- och miljödomstolen kommer att bevilja tillstånd bara om alla miljö- och andra lagkrav är uppfyllda. Klokt placerad vindkraft till havs är i själva verket en klimat- och miljöåtgärd, som förordas av Naturskyddsföreningen och många andra. 

När vindparken har nått sin tekniska livslängd kommer den monteras ned, vilket finansieras av Svea Vind Offshore genom obligatoriska avsättningar till en fond för detta ändamål. Det är ett villkor som Mark- och miljödomstolen kommer att ställa för att vi ska kunna bygga vindparken. 

Långgrund planeras 24 km från Nyköping och 21 km från Trosa. Större delen av området är utpekat som riksintresse för vindbruk av Energimyndigheten, vilket innebär att det anses vara en särskilt bra plats för etablering av vindkraft. Vi har genomfört samråd med politik, näringsliv och allmänhet i de kommuner som berörs av vindparken, och vi ser fram emot att fortsätta dialogen. 

Den havsbaserade vindkraften byggs nu ut snabbt, inte minst i EU. Även vi i Sverige har nu möjligheten att skapa förutsättningar för lägre elpriser, konkurrenskraftiga företag och arbetstillfällen regionalt. Och klimatnytta globalt.