De skriver om svenska bönder som föder upp kycklingar. (12 april) Så mycket okunskap och osanningar staplade på varandra gör att det är svårt att veta var vi ska börja. Vi är glada och stolta över att Östergötland är ett starkt fäste för svenskuppfödda kycklingar och levererar svenska, starka, friska och robusta kycklingar till svenska konsumenter, skolor och sjukhus. På våra gårdar föder vi upp våra djur, odlar spannmål och håller landsbygden levande. Vi skapar både viktiga arbetstillfällen och förser Sverige med bra mat. Enligt en färsk Novus-undersökning vill drygt åtta av tio svenskar att kycklingen som serveras inom det offentliga ska komma från svenska gårdar. Det stämmer bra överens med den politiska enigheten om att Sverige måste öka sin självförsörjning och stärka sin livsmedelsberedskap. Det är alltså inte läge att öka importen av mat nu, det trodde vi att Sverigedemokraterna förstod.
När det gäller alla felaktiga påståenden som SD radar upp så är det som sagt svårt att veta vad vi ska börja. Det mest fundamentala först. Det är skillnad på höns och kycklingar. Det som SVT:s reportage handlade om var avelshöns i ett stall i Skåne och det som hände där påverkar inte djurvälfärden för kycklingarna på våra gårdar.
Det är framförallt hur vi tar hand om våra kycklingar som påverkar djurvälfärden, inte vilken ras den är. Svenska kycklingbönder följer, förutom en av världens tuffaste djurskyddslagar, även ett flertal andra kvalitetsprogram för att säkerställa en god djurvälfärd och friska djur.
Svensk lagstiftning och våra omsorgs- och kontrollprogram är betydligt mer omfattande och skarpare än European Chicken Commitment. Dessutom föds det redan upp så kallade långsamtväxande kycklingar i Sverige och de går att köpa i många butiker för den som önskar. I Frankrike så ser vi en tillbakagång för dessa produkter, och danska företag har också försökt men verkligheten visar att det kostar mer än vad det smakar. Fördelen med de svenska traditionella kycklingar som vi föder upp på våra gårdar runt om i länet är att de har god djuromsorg och är resurseffektiva och hållbara. Det innebär att vårt klimatavtryck är mycket lågt, de senaste åren har vi minskat vårt klimatavtryck med hela 20 procent. Sverige har en av världens och EU:s lägsta användning av antibiotika. Det är ett kvitto på att djurens välfärd är hög. Det är bara sjuka djur som får antibiotika och våra kycklingar är friska och välmående tack vare god djurhälsa och god djurvälfärd. En låg antibiotikaförbrukning är också oerhört viktigt för miljön och folkhälsan. Här tar vi vårt ansvar.
Slutligen kan man ju undra varför vi skulle, som SD påstår, medvetet plåga våra djur. Det visar än en gång att debattörerna inte har någon insikt eller kunskap om hur man bedriver ett lantbruk. Ett lönsamt lantbruk bygger på att djuren är friska, starka och välmående. Vi ägnar all vår vakna tid att sköta om våra djur, det gynnar djuren, ger Sverige bra mat och bidrar till ett lönsamt jordbruk. I oroliga tider är det viktigare än någonsin att öka vår självförsörjning och stärka beredskapen av svensk mat. Att i detta perspektiv gå ut och kritisera 99 procent av Sveriges kycklingbönder tyder på okunskap och ren dumhet som resulterar i att ni slår undan benen för svenska bönder.