Jätteloka är något annat än björnloka

Kommunen bekämpar inte vanliga, inhemska arter som exempelvis björnlokan.

Det här är en jätteloka.

Det här är en jätteloka.

Foto: Oscar Söderman

Debatt2023-07-29 08:41
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tidigare i veckan (25 juli 2023) publicerade Folkbladet en artikel om en växt i Sverige som heter björnloka. Reportaget i tidningen handlade om björnlokor i bland annat Åby. I artikeln citeras en person som berättar att "hon kontaktat kommunen för att få hjälp att sanera området i Åby men det är oklart om någonting gjorts åt saken".

Under lång tid användes namnet ”björnloka” och kombinationen ”jättebjörnloka” också för den invasiva, främmande arten jätteloka, vilket lett till stor förväxlingsproblematik. 

När det handlar om invasiva främmande arter, som till exempel jättelokan, arbetar Norrköpings kommun aktivt med bekämpning i enlighet med de lagkrav som finns. Kommunen bekämpar dock inte vanliga, inhemska arter som exempelvis björnlokan.

Nivån av den farliga beståndsdelen furanokumariner är betydligt lägre i björnlokan än i jättelokan. Furanokumariner finns i många arter, bland annat gröna delar av vildpalsternacka och persilja som tillhör samma familj av växter. Det är kombinationen av att få växtsaft på huden och därefter solljus som ger blåsor och utslag. 

I artikeln nämns också växten parkslide. Det är känt att parkslide orsakar problem genom att breda ut sig på ett sätt som kan skada såväl biologisk mångfald som infrastruktur. Den är dock inte farlig hälsomässigt och omfattas inte av några lagkrav.

Det är bra att prata med varandra och våra barn om sådant i vår natur som kan orsaka problem, allt från nässlor och liljekonvalj till björnloka och flugsvamp.