Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Hur kan ingenjörer och ekonomer spela med i detta?

Den nya regeringen har från förra regeringen ärvt en "samordnare för fossilfritt Sverige", agronomen Svante Axelsson.

Enligt debattören har det i verkligen knappt hänt något av allt det som Fossilfritt Sverige beskriver som stora framsteg.

Enligt debattören har det i verkligen knappt hänt något av allt det som Fossilfritt Sverige beskriver som stora framsteg.

Foto: Maria Johansson

Debatt2022-11-27 08:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 I en debattartikel i Folkbladet (10/11) hävdade Axelsson bland annat detta: "Hade någon för fem år sedan påstått det som sker idag, hade det sannolikt avfärdats som naiva gröna drömmar. Idag vet vi:

  • att LKAB planerar att investera 400 miljarder i utveckling av fossilfritt järn,
  • att bilindustrin investerar i tre gigabatterifabriker i Skellefteå, Göteborg och Mariestad,
  • att SSAB är först ut i världen med att erbjuda fossilfritt stål redan 2026,
  • att Cementa ska producera klimatpositiv cement redan 2030,
  • att Stockholm Exergi planerar att avskilja och lagra koldioxid, o att Preem skrotat sina planer på ett nytt oljeraffinaderi till förmån för ett bioraffinaderi.
  • Det finns också mer okända framgångar så som världens mest utvecklade plastsorteringsanläggning i Motala, banbrytande produktion av flytande biogas vid Nymölla massa- och pappersbruk, och att Lantmännen introducerar fossilfri mineralgödsel på marknaden. Klimatpolitiken har därmed även blivit näringspolitik som ger jobb, tillväxt och ökad export."

Detta är mina kommentarer:

Axelsson skriver som om allt detta redan hänt eller är på väg att hända. I verkligheten har inget av det hänt, och mycket litet har ens påbörjats med faktiska åtgärder och pengars utbetalande. 

  • Vätgas finns inte i naturen utan måste tillverkas i flera dyrbara, energislukande och även riskfyllda steg.
  • Producerad vätgas måste hanteras och distribueras under antingen minst 200 bars tryck eller 253 minusgrader – både energikrävande och riskfyllt.
  • Industrierna blir mestadels processindustrier med behov av något hundratal operatörer per plats – om de alls blir av.
  • För själva byggandet skulle däremot tusentals behövas, som i så fall kommer som flyttfåglar och sedan flyger sin väg igen, lämnande tomma bostäder efter sig.
  • Hur många vindkraftverk som helst kan byggas, men det blåser inte mer för det.
  • Råvaror för biobränslen räcker inte på långa vägar i konkurrens med mat och andra mer angelägna behov.

Föreslagna investeringar bygger därför på rent önsketänkande och är i praktiken mest luft = finns inte. Rent inflationsbränsle! Svante Axelsson själv är agronom. Men hur kan civilingenjörer och civilekonomer spela med i detta självbedrägeri – på skattebetalarnas = allas bekostnad? Regeringen borde omgående lägga ned det så kallade initiativet Fossilfritt Sverige!