Ingen från Skärblacka behöver flytta när Hallegården läggs ner

Jag förstår att det uppstår en oro i Skärblacka när ett av våra äldreboenden måste läggas ner på grund av att byggnaden är utdömd.

Patrik Palm (M) är ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Norrköping. Han svarar idag på ett inlägg från Centerpartiet där det riktades kritik mot hur kommunledningen hanterar äldreomsrogen i Skärblacka.

Patrik Palm (M) är ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Norrköping. Han svarar idag på ett inlägg från Centerpartiet där det riktades kritik mot hur kommunledningen hanterar äldreomsrogen i Skärblacka.

Foto: Gunnar Hagberg

Debatt2024-05-11 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag uppskattar det starka engagemang som finns för att det även framöver ska finnas plats på ett äldreboende för den som vill bo kvar på orten.

Jag har pratat med en del i Skärblacka och träffar mer än gärna än fler framöver, jag känner mig trygg i att vi även i de samtalen kan lugna den oro som finns. Ingen från Skärblacka borde nämligen behöva flytta därifrån när Hallegården måste läggas ner.

Nu finns det 91 SÄBO-platser på våra boenden i Skärblacka och på dem bor det endast 36 personer från Skärblacka med omnejd. Framöver kommer det finnas kvar 65 platser, även då kommer det alltså finnas gott om plats för alla som är från området. Det enda som behöver göras är att de 6 personer som bor på det boende som ska läggas ner får plats på det boende som kommer vara kvar.  

Även om det nu inte behövs fler äldreboenden kan jag tänka mig nya satsningar framöver, jag tror dock inte det bästa då är att bygga ett nytt särskilt boende. En sak vi nu saknar är ett slags mellanbonde, tänk en boendeform för den som behöver hemtjänst men som inte längre upplever att det är tryggt att bo kvar i sitt vanliga boende. Där skulle personer kunna bo i egna anpassade lägenheter, få hjälp av hemtjänsten och även ha tillgång till social samvaro via en träffpunkt som erbjuder luncher, olika aktiviteter och gemenskap. Man skulle kunna bo där med sin respektive istället för att skiljas åt. Det går att kombinera det med att det i samma hus finns SÄBO-platser, den dag man skulle behöva flytta till en sådan plats skulle övergången vara trygg och enkel.

Centern som skriver om Hallegården i Folkbladet 8 maj känner till allt det här, tyvärr vill de inte vara konstruktiva, hjälpa till att lösa frågan och lugna Skärblackaborna. Istället väljer de att genom fultolkningar, halvsanningar och tomma ord utnyttja och späda på oron samtidigt som de tiger om sitt eget ansvar.

När de satt vid makten beslutade de att bygga 80 nya platser i innerstaden och valde dessutom att inte fatta några av de beslut som de nu hävdar är så viktiga. Det trots att utredning som gjorts om situationen i Skärblacka blev klar under deras tid.

De försöker även för egen vinning utnyttja den namninsamling som Skärblackaborna har gjort. Med respekt för dem ville jag motta namninsamlingen från Skärblackaborna själva, inte på en centerpartistisk pressträff.