Anständighet är en viktig egenskap för en politiker

Den politiske vildens Darko Mamkovics inlägg i Folkbladet (6/10) bär stråk av självupptagenhet när han påstår att han har rätt att sitta kvar som oppositionsråd och lyfta sitt arvode trots att han är utesluten ur Sverigedemokraterna.

Debatt 12 oktober 2021 09:55
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 För att kunna sitta som ledamot i kommunfullmäktige måste man först kandidera för ett politiskt parti och blir man invald i kommunfullmäktige är det som representant för sitt parti. Uppdraget som kommunpolitiker är alltså att representera och arbeta för sitt parti och dess politik. 

Att Darko Mamkovic är invald på ett personligt mandat, beror enbart på att han stod som första namn på SD:s valsedlar.

Visst, kommunallagen gör det möjligt för en ledamot att hoppa av ett parti och sitta kvar som vilde, men att välja att sitta kvar i kommunstyrelsen och uppta en plats som oppositionsråd, är en helt annan sak.

Mamkovics påstående om att han har fått uppdraget av väljarna är felaktigt och jag är övertygad om att han är medveten om det.

Att Samoraj, Lindgren, Olofsson och Mamkovic överhuvudtaget sitter i kommunstyrelsen beror på att de har fått detta uppdrag och förtroende från SD:s parlamentariska grupp, när de fortfarande representerade Sverigedemokraterna, och med syfte att föra partiets politik. Oppositionsrådsposten är alltså inte något som Mamkovic ”fått” och/eller har rätt till per se. 

När nu Mamkovic, Olofsson, Lindgren och Samoraj, av olika skäl, inte längre får representera partiet, så vore det anständigt från deras sida att ställa sina platser till förfogande. Jag använder ordet anständigt, eftersom lagen inte tvingar dem till att göra det och att anständighet är en viktig egenskap för en politiker.

Mamkovic och Olofsson utnyttjar också sina positioner för att driva politik för partier som inte är invalda i kommunfullmäktige och visar på det sättet sin likgiltighet för väljarkårens beslut . Ett sådant beteende är, enligt mig, djupt omoraliskt. Widar Andersson säger i sin ledare (2021-10-01) att vi ser tecken på en slags ”politisk kriminalitet” i Norrköpings kommunfullmäktige. Jag är benägen att hålla med.

”De vildas” närvaro i kommunfullmäktige skapar en stark irritation i församlingen, både bland oss Sverigedemokrater, och bland de övriga ledamöterna. Det är därför viktigt att få till stånd en lagändring så att den situation som Norrköpings kommunfullmäktige, befinner sig i idag, inte kan återupprepas i framtiden, oavsett vilket parti det drabbar.

 

 

 

 

 

 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

"Det här är ju som ett slags muta för förstörd miljö"

"Det här är ju som ett slags muta för förstörd miljö"

Debatt: Se till att arbetsvillkoren i vården håller måttet

Se till att arbetsvillkoren i vården håller måttet

Debatt: Ett uselt betyg för den politiska ledningen

Ett uselt betyg för den politiska ledningen

Debatt: Man skall alltid kunna lita på Sverigedemokraterna!

Man skall alltid kunna lita på Sverigedemokraterna!

Debatt: Vi kräver att Förskolan Ljuset ska få vara kvar!

Vi kräver att Förskolan Ljuset ska få vara kvar!
Visa fler