Sverigedemokratin växte därför att många ljög

Jag har börjat läsa journalisten och författaren Pontus Mattssons nya bok "In klampar Jimmie" som kommer ut på Carlssons förlag inom kort.

Blogg 2 april 2020 19:43

Pontus Mattsson har följt Sverigedemokraterna sedan många år tillbaka och han känner väl till partiets personer och traditioner. I förordet skriver Pontus Mattsson "Det här är inte en bok som i första hand utforskar Sverigedemokraterna som parti eller deras politik. Det är i stället en bok som ställer frågan hur de har kunnat växa som de har gjort."

undefined
Pontus Mattsson

Jörgen Huitfeldt var tidigare en av Pontus Mattssons kollegor på Sveriges Radio. De har båda gått vidare från SR. Mattsson jobbar nu på SVT medan Huitfeldt arbetar på Kvartal. Just denna torsdag 2 april då jag började bläddra i "In klampar Jimmie" så fick jag samtidigt ögonen på en artikel av Huitfeldt i Axess Magasin.

Det slog mig att Jörgen Huitfeldts resonemang i sin Axessartikel "Sanningen svider" kan läsas som ett av de mer tyngst vägande svaren på Pontus Mattssons fråga om hur SD har kunnat växa så starkt och fort som vad de har gjort? 

Mer att läsa: Så bränns trovärdighet snabbt och effektivt. 

Lite tillspetsat är svaret att SD växte därför att så många ljög. Jörgen Huitfeldt skriver inte rakt ut på det viset att någon ljög. Däremot tar han ansats i undersökningar från SOM-institutet vid Göteborgs universitet där runt två tredjedelar av de svarande helt eller delvis håller med om att "svenska medier inte berättar sanningen om samhällsproblem förknippade med invandring." Det är hårresande siffror som i sig utgör en viktig delförklaring till att invandringsfrågan har blivit en fråga som avgör människors val av parti på ett för svensk politik nytt sätt. 

undefined
Jimmie Åkesson klampade in på den röda mattan.

Mediesituationen var - och är till dels fortfarande - sådan att de stora redaktionernas nyhets- och opinions/kommenterande journalistik till stor del undvek att - medvetet eller mer Freudianskt - rapportera om invandringens kostnader och problem. 

Mer att läsa: Så känner man igen en riktig expert. 

Att diskutera sådana saker sågs inte som legitima och naturliga politiska konflikter utan betraktades mer som grava avvikelser från det konsensus som förutsattes råda om invandringens förtjänster. 

När SD lyckades exploatera detta tillstånd så tog det fart på riktigt. 

undefined
Jörgen Huitfeldt

Vid sidan av medieproblemet så har det tidigare sjupartiblocket i riksdagen självklart underlättat sverigedemokraternas snabba tillväxt. De stora partierna och de stora redaktionerna fastnade i en förnekelsesymbios som pressade dem allt längre bort från vanlig, vettig och folknära politik och journalistik. Och där klampade Jimmie Åkesson in med den äran!

Tisdagen efter påsk kommer en rejäl recension i Folkbladet av Pontus Mattssons bok. Det jag hittills sett och läst bådar mycket gott! 


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Widar Andersson: Vänsterpartiet behöver verkligen tänka igenom sitt läge

Profilbild

Nya uppdrag för Ottosson och Carvalho

Nya uppdrag för Ottosson och Carvalho

Företagsklimatet i botten i Norrköping: "Extremt illa"

Företagsklimatet i botten i Norrköping: "Extremt illa"

Vänstern: "Tråkigt att S gör högersväng i opposition"

Vänstern: "Tråkigt att S gör högersväng i opposition"

S, C och MP inleder samarbete: Tar plats i alla nämnder

S, C och MP inleder samarbete: Tar plats i alla nämnder
Visa fler