Felaktigt och pÄhittat om vindkraften

Göran Linder sprider förÄldrade, felaktiga och pÄhittade uppgifter om vindkraft. Linders pÄstÄenden om vindkraftens spridning av mikroplaster Àr till exempel vÄldsamt överdrivna.

Daniel Badman Àr vd i vindkraftens branschorganisation Svensk Vindenergi.

Daniel Badman Àr vd i vindkraftens branschorganisation Svensk Vindenergi.

Foto: Svensk vindenergi

Debatt2021-06-10 09:59
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Folkbladet 2021-06-03 skriver Göran Linder om vindkraft, mikroplast, bisfenol och en önskan om stopp för vindkraftsutbyggnad.

Det Àr bra att vindkraft diskuteras och att oro för ljudstörning, förÀndrad landskapsbild, pÄverkan pÄ djur, natur och mÀnniskor kan luftas. Men det Àr inte bra nÀr förÄldrade, felaktiga och pÄhittade uppgifter om vindkraft sprids.

LĂ„t oss börja med mikroplastfrĂ„gan. I en redovisning till regeringen Ă„r 2017 har NaturvĂ„rdsverket bedömt att följande kĂ€llor (förutom nedskrĂ€pning som anses betydande men inte kunnat kvantifierats) stĂ„r för de största utslĂ€ppen av mikroplast i Sverige: 

DĂ€ckslitage: 7 670 000 kg/Ă„r

KonstgrÀsplaner: 2 460 000 kg/Är

TvÀtt av syntetfibrer: 950 000 kg/Är

BÄtbottenfÀrg: 740 000 kg/Är

Produktion & hantering av primÀrplast: 530 000 kg/Är

VÀgtrafik, utom dÀckslitage:520 000 kg/Är

MĂ„lning av byggnader: 250 000 kg/Ă„r

Hygienprodukter: 66 000 kg/Ă„r

Göran Linder pĂ„stĂ„r att den svenska vindkraften Ă€r upphov till 40 000 000 kg mikroplast per Ă„r. Det Ă€r mer Ă€n dubbelt upp mot alla ovanstĂ„ende kĂ€llor tillsammans. 

Linders uppgifter hĂ€rstammar frĂ„n vindkraftsmotstĂ„ndare i Norge och har granskats av vĂ„r norska motsvarighet NORWEA. NORWEA:s granskning visar att bladens viktförlust frĂ€mst utgörs av fĂ€rg och uppgĂ„r till 2,25 kg per vindkraftverk under 15 Ă„r. För Sverige handlar det om 4 300 vindkraftverk och 0,15 kg per vindkraftverk och Ă„r vilket blir 645 kg per Ă„r.

LĂ„t mig Ă€ven kommenterar frĂ„gan om Bisfenol som Linder lyfter fram. Bisfenol A Ă€r ett misstĂ€nkt hormonstörande Ă€mne som kan pĂ„verka fortplantningen. Vi fĂ„r alla i oss lĂ„ga doser av Ă€mnet genom mat och dryck, men enligt Livsmedelsverket bedöms inte den mĂ€ngd bisfenol A vi fĂ„r i oss skada hĂ€lsan. 

Vindkraftsblad innehĂ„ller smĂ„ mĂ€ngder Bisfenol A och bladen omges av ett hĂ„rt ytskikt som innesluter glasfiberplasten. Ett blad som vĂ€ger 20 ton innehĂ„ller cirka 20 gram Bisfenol A. Högt rĂ€knat innehĂ„ller Sveriges 4 300 vindkraftverk tillsammans 260 kg Bisfenol A. 

Avslutningsvis vill jag lyfta att vindkraft inte Ă€r nĂ„gon ny företeelse. Kunskapen om vindkraftens pĂ„verkan har utvecklats under lĂ„ng tid och det tillförs ny kunskap kontinuerligt. För den som vill lĂ€ra sig mer rekommenderas Vindval – NaturvĂ„rdsverkets forskningsprogram som pĂ„gĂ„tt sedan 2005.

Göran Linders debattartikel om vindkraft i Folkbladet bemöts idag av Svensk vindenergi.
Göran Linders debattartikel om vindkraft i Folkbladet bemöts idag av Svensk vindenergi.