Jarl (M) Låt gymnasieelever hämta mat på stan

Moderaterna tycker att kommunen borde betala så att gymnasieeleverna, som nu sitter hemma och pluggar, kan hämta lunch på stans restauranger. På så sätt stöttas även näringslivet.

Kommunen har redan gjort så att restauranger och caféer kan starta upp sin uteservering tidigare. Nu kommer Moderaterna i Norrköping med nästa förslag för att gynna näringslivet, men även alla gymnasieelever i kommunens gymnasieskolor, som just nu sitter hemma och pluggar.

Dessa ska ges möjlighet att äta takeaway-lunch utan att själva behöva betala. Enligt partiet har ett antal kommuner i landet redan infört åtgärden och nu vill man se en snabb handläggning av förslaget. 

– Det här förslaget syftar helt och hållet till att stötta lokala restauranger och caféer som har tappat sin omsättning på grund av Covid-19. Det borde kunna gå skyndsamt att samla ihop de krögare som är intresserade av att delta och få detta att fungera inom några dagar, säger oppositionsråd Sophia Jarl (M).Eleverna ska inte behöva lägga ut något för maten, utan tanken är att den ska faktureras kommunen, som snabbt ska betalat ut pengar till krögarna. Det hela ska finansieras med en del av överskottet från 2019.

– Det är ungefär 3 000 portioner om dagen det maximalt handlar om. Vi har räknat med att lunchen får kosta upp till 75 kronor. Om man vill äta dyrare så står man för mellanskillnaden själv. Totalt handlar det om att stärka det lokala näringslivet med uppemot tio miljoner kronor direkt under april och maj, säger Sophia Jarl. 

Insatsen kan enligt partiet också vara viktigt för de familjer som har en egen svag ekonomi.

– Ja, vissa ungdomar får endast ett mål lagad mat om dagen och det är just skolmaten. Med det här förslaget får de ett mål mat och dessutom frisk luft när de hämtar maten, säger Sophia Jarl.

 

Reidar Svedahl (L), kommunalråd med ansvar för näringslivsfrågor, säger att det är ett bra förslag, men att han inte just nu kan ge besked om det kommer att bli verklighet:

– Vi får in massor med bra grejer och det är vi glada för. Men som kommun måste vi välja vad vi har laglig rätt att göra och vi ska använda pengarna till på ett klokt sätt, säger han och berättar att man just nu håller på och sammanställer en lista med förslag:

– Sedan får vi se vad vi kan göra för att få nytta av varje krona på bästa sätt, och så att det blir rättvist. Vi har inte råd att göra allt. Kommunen ligger många miljoner back på eländet som är i världen just nu och vi kan inte agera bank, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa